——————————————————————————————————————
ΓΚΟΛΦ: ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
1. Τα γήπεδα γκολφ και ο τουρισμός του γκολφ αποτελούν μέρος ενός ολόκληρου «αναπτυξιακού» πακέτου, το οποίο περιλαμβάνει τεράστιες ενεργειακές και συγκοινωνιακές υποδομές (φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης, αεροδρόμια, μαρίνες και λιμάνια, δρόμους και γέφυρες), εγκαταστάσεις μαζικού τουρισμού (υπερπολυτελείς κατοικίες, μονάδες ψυχαγωγίας, βιομηχανικά πάρκα και πολυθεματικές τουριστικές ζώνες), καθώς επίσης και εισαγόμενης μορφής γεωργία και κηπουρική (αποτελούμενη από ξενικά δέντρα, εξωτικά λουλούδια και τεράστιες εκτάσεις χορτοτάπητα).
2. Στην καρδιά της βιομηχανίας του γκολφ βρίσκεται μια βιομηχανία εκατοντάδων εκατομμυρίων, η οποία συναποτελείται από ντόπιες εταιρείες και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η βιομηχανία αυτή συμπεριλαμβάνει τις εταιρείες ανάπτυξης γης, τις κατασκευαστικές κοινοπραξίες και τις οικοδομικές εργολαβίες, τις υπηρεσίες παροχής τεχνικής καθοδήγησης, τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, τις αλυσίδες υπερπολυτελών ξενοδοχείων, τις εταιρείες διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων, καθώς επίσης και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και κυρίως τις τράπεζες. Στη βιομηχανία αυτή δεν έχουν καμία απολύτως θέση οι απλοί άνθρωποι ή / και οι τοπικές κοινότητες, με μόνη εξαίρεση το κατώτατο στάδιο για την παραγωγή κέρδους, το οποίο δεν είναι άλλο από την παροχή χαμηλόμισθης εργασίας, έτσι ώστε το γρανάζι της μηχανής να μπορεί να παράγει υπεραξία για τους «επενδυτές» (κοινώς τα αφεντικά). Η μετατροπή του αθλήματος του γκολφ σε ένα εμπορεύσιμο αγαθό πολυτελείας έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη κερδοσκοπία και καταστροφικές πρακτικές, οι συνέπειες των οποίων είναι δυσβάστακτες τόσο για τις τοπικές κοινότητες, όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Σε πολλές χώρες, τα τεράστια γήπεδα γκολφ και τα πολυτελή τουριστικά θέρετρα στην πραγματικότητα αποτελούν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία. Αυτό το υπερπολυτελές πλέον άθλημα και η μαζική βιομηχανία που το στηρίζει θεωρούνται ως ένας από τους τουριστικούς τομείς με τον υψηλότερο κίνδυνο επενδύσεων, λόγω της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας που τον χαρακτηρίζει. Το μεγαλύτερο μέρος του ξένου συναλλάγματος που παράγεται από τα γήπεδα γκολφ και τον τουρισμό του γκολφ δεν μένει στην τοπική οικονομία. Τα οφέλη που θα παραμείνουν αποκομίζονται από μερικούς μεγάλους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς προστάτες τους, δηλαδή από την οικονομική και πολιτική ελίτ.
3. Το «πράσινο» πακέτο του τουρισμού γκολφ μπορεί να συγκριθεί με το πακέτο της «πράσινης επανάστασης» (“green revolution”) στον τομέα της γεωργίας, η οποία σημειώθηκε στις δεκαετίες του 1950-60 και στηρίχτηκε αποκλειστικά σε μερικά όχι και τόσο «πράσινα» προϊόντα, δηλαδή τα επικίνδυνα τοξικά των αγροχημικών επιχειρήσεων (π.χ. βιομηχανικής παραγωγής λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και αποφυλλωτικά). Στην πραγματικότητα, τα γήπεδα γκολφ αποτελούν άλλη μια μορφή μονοκαλλιέργειας (monoculture), στην οποία κυριαρχούν τα ξενικά δέντρα, τα εξωτικά λουλούδια και οι τεράστιες εκτάσεις από γρασίδι, τα χημικά λιπάσματα και τα τοξικά παρασιτοκτόνα, καθώς επίσης και τα ενεργοβόρα μηχανήματα, τα οποία είναι όλα εισαγόμενα, αντικαθιστούν την ντόπια βιοποικιλότητα και οδηγούν άμεσα στην καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων και στην εξαφάνιση της άγριας ζωής. Αυτού του είδους το – κυριολεκτικά – τεχνητό περιβάλλον (artificial environment) επιφέρει έντονες πιέσεις και ελλείψεις στα τοπικά συστήματα ύδρευσης και άρδευσης, ακριβώς γιατί συντηρείται μέσω της προμήθειας τεράστιων ποσοτήτων νερού, ενώ παράλληλα συνεπάγεται ακόμη πιο έντονες πιέσεις και υποβάθμιση του εδάφους, πολύ απλά γιατί καταλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις γης. Την ίδια στιγμή, το τεχνητό αυτό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε ασθένειες και ζιζάνια. Έτσι, ακριβώς όπως και η όχι τόσο «πράσινη επανάσταση» στον τομέα της συμβατικής γεωργίας, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στην αγροχημική βιομηχανία και πλέον καταρρέει από τη μία χώρα στην άλλη, ο δρόμος προς τον «πράσινο τουρισμό» του γκολφ είναι επίσης γεμάτος με οικολογικά εμπόδια. Ουσιαστικά, ο υποτιθέμενος «πράσινος τουρισμός του γκολφ» (“green golf tourism,”) δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένα ακόμη είδος «πράσινου επιχειρηματικού ξεπλύματος» (“corporate greenwashing”). Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν εξάντληση του νερού και την τοξική μόλυνση του εδάφους, υπερεκμετάλλευση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, κατασκευή ενεργοβόρων μονάδων αφαλάτωσης και αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε προβλήματα υγείας για τις τοπικές κοινότητες, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των απλών ανθρώπων, στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και στη μείωση της βιοποικιλότητας.
4. Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα γήπεδα γκολφ και τα τουριστικά θέρετρα συχνά οδηγούν στην αρπαγή και την υποβάθμιση της γεωργικής και δασικής γης, εκτοπίζοντας έτσι τις τοπικές κοινότητες και αποδιαρθρώνοντας την τοπική κοινωνία. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υποστηρικτές τέτοιων έργων μετατρέπονται σε θιασώτες της παραβίασης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, καθώς λόγω της οικονομικής και πολιτικής δύναμης που απολαμβάνουν χρησιμοποιούν παράνομες μεθόδους εκφοβισμού για να ανακόψουν οποιαδήποτε αντίσταση προβάλλεται προς τα σχέδια τους, όπως δικαστικές απειλές ή κατασταλτικές επιχειρήσεις που στρέφονται εναντίον περιβαλλοντικών δράσεων και κοινωνικών αγώνων.
5. Η βιομηχανία του γκολφ προωθεί επιθετικά ένα ελιτίστικο μοντέλο ανάπτυξης και ένα υπερπολυτελές τρόπο ζωής, φαινόμενα τα οποία όχι μόνο δεν συνδέονται με την κοινωνικό-οικονομική πραγματικότητα του τόπου μας, αλλά καταργούν τις έννοιες του ελεύθερου, ανοικτού και δημόσιου χώρου πρασίνου. Αυτό είναι περισσότερο από εμφανές όταν μιλούμε για περιοχές προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής, όπως τα δάση και οι παραλίες μας. Η κατάργηση του ελευθεριακού και αυτόνομου τρόπου ζωής, όπως για παράδειγμα η ελεύθερη χρήση μίας δημόσιας παραλίας, αποτελεί επίσης μια μορφή εκμετάλλευσης και υποταγής στα επιχειρηματικά σχέδια των μεγάλων developers και στον πολυτελή τρόπο ζωής των πλούσιων γκολφέρ που επιβάλλουν την κερδοσκοπία και τις αυταπάτες τους σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, τόσο μέσω της υποτιθέμενης «αύξησης των θέσεων εργασίας», όσο και της φαινομενικής «απόλαυσης του αθλητικού θεάματος και του τουριστικού προϊόντος». Συνεπώς, τα γήπεδα γκολφ και ο τουρισμός του γκολφ δεν παραβιάζουν απλά τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά μας δικαιώματα, αλλά ουσιαστικά αλλοτριώνουν και καταργούν τις ελευθερίες μας.
6. Στο πλαίσιο της αυξανόμενης κριτικής ή ακόμη και αντίστασης προς τις δυσμενείς περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της κατασκευής γηπέδων γκολφ, η βιομηχανία γκολφ αρχίζει να προωθεί τις έννοιες της «χωρίς φυτοφάρμακα», «φιλικής προς το περιβάλλον» ή «ευαίσθητης ανάπτυξης» γηπέδων γκολφ. Πράγματα τα οποία όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά ουσιαστικά πλασάρονται για να νομιμοποιήσουν κοινωνικά τα κερδοσκοπικά αναπτυξιακά σχέδια των developers, καθώς η κατασκευή των «αρμονικών και πράσινων γηπέδων γκολφ» περιλαμβάνει τεχνητά οικοσυστήματα χορτοτάπητα και αναπόφευκτα απαιτεί εντατική χρήση επικίνδυνων χημικών, ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων και υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων.
Για όλες και όλους εμάς, τα γήπεδα γκολφ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο άλλος ένας μηχανισμός ανάπτυξης και επιβολής ενός καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής κέρδους και απόλαυσης υπηρεσιών για τους λίγους και εκλεκτούς, εις βάρος των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της κοινωνίας. Άλλη μία, δηλαδή, μορφή εκμετάλλευσης της εργασίας και του μόχθου μας, αλλά ταυτόχρονα και καταστροφής της άγριας φύσης και οικειοποίησης του φυσικού πλούτου μας. Γι’ αυτό ακριβώς θα συνεχίσετε να μας βρίσκετε μπροστά σας. Μπροστά από τις επιχειρήσεις και τις αναπτύξεις σας, τους πελάτες σας και τις μπουλντόζες σας.
ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ GOLF DEVELOPERS
ΤΟ «ΔΕΝ ΞΕΡΩ» ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ !
Συσπείρωση Ατάκτων
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013
Ημέρα Δράσης Ενάντια στην Cyprus Limni Resorts & Golf Courses PLC
—————————————————————————————————————————-
Το θέμα δεν είναι απλά και μόνο οι χελώνες, ή οι αμμόλοφοι και οι παραλίες που θυσιάζονται συνεχώς στο βωμό του κέρδους από τους λίγους και «εκλεκτούς». Το θέμα δεν είναι απλά και μόνο ο Σιακόλας. Το θέμα είναι ότι γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες σε μια συνεχή διαδικασία καταπάτησης των δικαιωμάτων μας, παρά την υφιστάμενη νομοθεσία, απλά και μόνο για την προώθηση των φιλόδοξων σχεδίων κάποιων Κύπριων μεγαλοεπιχειρηματιών.
Η περιοχή Πόλις-Γιαλιά:
• Συγκαταλέγεται στους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας και γι’ αυτό τυγχάνει προστασίας από σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες με τη διαχείριση της να καθορίζεται σε αυτές.
• Στόχος της διατήρησης της περιοχής είναι η προστασία των θαλάσσιων χελωνών (καρέτα-καρέτα και πράσινη χελώνα) και των σημαντικών οικότοπων που περιλαμβάνουν αμμόλοφους, το ενδημικό φυτό Μαλκόλμια και το θαλάσσιο οικότοπο της Ποσειδωνίας.
Πριν από δύο εβδομάδες, μπουλντόζες άρχισαν να ισοπεδώνουν τους αμμόλοφους, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο προηγούμενων επεμβάσεων του 2009 και 2012, καθώς η περιοχή «περιλαμβάνεται» στα σχέδια «ανάπτυξης» της εταιρείας Cyprus Limni Resorts & Golfcourses PLC.
Το χρονικό:
• Τον Σεπτέμβριο του 2006, η εταιρεία έλαβε το όνομα Cyprus Limni Resorts & Golfcourses PLC, αφότου εξασφάλισε τις σχετικές εγκρίσεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για τη δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ που περιλαμβάνονται σε σχετικό Master Plan, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «δύο λέσχες γκολφ, διεθνές ξενοδοχείο 5 αστέρων, spa, οικιστικές μονάδες (επαύλεις, σπίτια, διαμερίσματα) καφεστιατόρια, καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες συναφείς αναπτύξεις».
• Η υποχρεωτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Περιβάλλον εξετάστηκε από την Περιβαλλοντική Αρχή τον Φεβρουάριο του 2013, η οποία έδωσε μια αρνητική γνωμάτευση, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη ανάπτυξη και η ανέγερση τόσο μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων δεν πρέπει να προχωρήσει.
• Η εν λόγω εταιρεία, απείλησε ότι αν δεν της δοθεί θετική απάντηση σε όλα όσα ζητά θα ακυρώσει την εν λόγω ανάπτυξη, με σκοπό να ξεσηκώσει κοινότητες της περιοχής εναντίον όσων διαφωνούν!
• Ο τότε Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κατέθεσε εκτάκτως πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου και πέτυχε τροποποίηση της αρχικής απόφασης, έτσι ώστε να δοθεί παρέκκλιση για ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και άλλων συναφών αναπτύξεων εντός της περιοχής προστασίας «Φύση 2000» στην περιοχή της Λίμνης, στην Πόλη Χρυσοχούς.
• Η Ευρωπαική Επιτροπή έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό, αλλά ακόμη να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.
Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι η περιοχή θα έπρεπε να προστατεύεται από την Κυπριακή και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ακόμη και από διεθνείς συμβάσεις, και παρά το γεγονός ότι η Περιβαλλοντική Αρχή εξέδωσε αρνητική γνωμάτευση, οι «εκλεκτοί» μεγαλογαιοκτήμονες αυτού του τόπου συνεχίζουν να κόβουν και να ράβουν τη γη και τη θάλασσα στα μέτρα της τσέπης και των λογαριασμών τους.
Αρνούμαστε να δεχτούμε την καταπάτηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας στις τελευταίες περιοχές προστασίας της άγριας φύσης αυτού του νησιού. Αρνούμαστε να δεχτούμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των χελωνών να γεννοβολούν στις παραλίες όπου γεννήθηκαν. Αρνούμαστε να δεχτούμε τη συνεχή καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας από όσους κυβερνούν. Αρνούμαστε να ανεχτούμε την οικονομική κρίση ως συνεχές πρόσχημα για την τσιμεντοποιημένη και χορτοταπητοποιημένη σας ανάπτυξη.
πρωτοβουλία ” ΟΧΙ στην καταστροφή της περιοχής “Λίμνη” στην Πάφο – SAVE the Turtles”