ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

skouries 1

Αποψίλωση των αρχέγονων δασών, εξαφάνιση της βιολογικής ποικιλότητας και καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων… Αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών… Απώλεια των βιώσιμων μέσων και μεθόδων βιοπορισμού (όπως η γόνιμη γη και η βιολογική γεωργία ή τα παραθαλάσσια δάση και ο οικολογικός τουρισμός) και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής… Περιθωριοποίηση και υποταγή των απλών ανθρώπων και αποκλεισμός και αποδιάρθρωση των τοπικών κοινοτήτων… Ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δασών και καταλήστευση των φυσικών πόρων… Εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… Σύμπραξη του κεφαλαίου και των πολυεθνικών επιχειρήσεων με τις νεοφιλελεύθερες και νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις, με στόχο την υποστήριξη της λειτουργίας των βιομηχανιών εξόρυξης ορυκτού πλούτου από τις αυταρχικές πολιτικές της αστυνομοκρατούμενης πολιτείας και τις καταπιεστικές πρακτικές της αυθαίρετης βίας…

Αυτές είναι μερικές από τις δυσμενέστερες – αλλά σίγουρα όχι οι μοναδικές – περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες ενός από τα μεγαλύτερα «αναπτυξιακά προγράμματα» [sic] στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, του εξωτερικού χρέους και των μνημονιακών συμβάσεων. Της σημερινής Ελλάδας, της κλιμακούμενης φτώχειας και της αυξανόμενης ανέχειας, της ανυπόφορης εξαθλίωσης και της δυσβάστακτης καταπίεσης των απλών ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα και τις εθνικές κυβερνητικές συμμαχίες. Και βέβαια από τα μακριά χέρια του καπιταλιστικού και εξουσιαστικού συστήματος εκμετάλλευσης και υποταγής: από τα κρατικά σώματα ασφαλείας μέχρι τις παρακρατικές νεοναζιστικές συμμορίες.

Όπως συμβαίνει πάντοτε, όμως, στην ιστορία της ανθρωπότητας, η κυρίαρχη ιστορία των από πάνω και των από μέσα αντιπαραβάλλεται με την «άλλη» ιστορία, των από κάτω και των απ’ έξω. Παράλληλα με την ιστορία της υποταγής και της καταπίεσης γράφεται και η ιστορία της κινητοποίησης και της αντίστασης. Ταυτόχρονα με τη συνεχή εξέλιξη της εκμετάλλευσης και της καταστροφής αναδύεται από τον πάτο της ταξικής διαστρωμάτωσης και το περιθώριο του εξουσιαστικού συστήματος, η ιστορία της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας.

Αυτή, η «άλλη» ιστορία, των από κάτω και των απ’ έξω, μπορεί να ακολουθεί υπόγεια διαδρομή, αλλά σίγουρα δεν είναι ανύπαρκτη. Μπορεί να μην εμφανίζεται στα έγχρωμα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά σίγουρα αναδύεται από τα έγκατα της γης, εκεί όπου βρίσκεται το μαγκανοπήγαδο της παραγωγής και της κατανάλωσης, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία του και αμφισβητώντας την ηγεμονία του. Στα αποκεφαλισμένα βουνά και τα αποψιλωμένα δάση της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, στην περιοχή των Σκουριών, δεν γράφεται μόνο η ιστορία των πλούσιων, των κυρίαρχων και των καταπιεστών, γράφεται επίσης η ιστορία των φτωχών, των αδύναμων και των καταπιεζόμενων.

Σ’ αυτήν την «άλλη» ιστορία ανήκουν και οι δικοί μας αγώνες. Στο πλάι αυτών των απλών ανθρώπων και των απόμακρων κοινοτήτων στεκόμαστε και εμείς, ως ένα μικρό, αλλά ενεργό κομμάτι των αντικαπιταλιστικών και αντιεξουσιαστικών κινημάτων σ’ ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία σήμερα επέλεξαν να αναλάβουν δράση και να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους με τον αγώνα για την προστασία της περιοχής των Σκουριών στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.

Αντιστεκόμαστε στις βιομηχανίες εξόρυξης ορυκτών πόρων, είτε πρόκειται για ορυκτά μέταλλα ή για ορυκτά καύσιμα. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αναπτυξιακή καταλήστευση των φυσικών πόρων και στον επιχειρηματικό έλεγχο των προτύπων ζωής. Τασσόμαστε υπέρ του δικαιώματος των απλών ανθρώπων και των τοπικών κοινοτήτων να διαφυλάξουν τη γη, το νερό, τα δάση, τις θάλασσες, τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα τους. Παλεύουμε για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και των εξουσιαστικών δομών, των κυρίαρχων παραγωγικών σχέσεων της εκμετάλλευσης των ανθρώπων και των ηγεμονικών καταναλωτικών προτύπων της λεηλασίας της φύσης. Αποσκοπούμε στη δημιουργία εναλλακτικών και αποκεντρωμένων κοινωνικών και πολιτικών δομών, έτσι ώστε η παραγωγή αγαθών να ικανοποιεί τους ανθρώπους και να σέβεται το περιβάλλον, χωρίς να εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις και να στηρίζει το κεφάλαιο.
Αγωνιζόμαστε για τη γη και την ελευθερία, για δικαιοσύνη και αυτονομία.

ΟΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συσπείρωση Ατάκτων
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Σώστε τις Σκουριές:
Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στη Χαλκιδική

skouries 2

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EEEpk3jiE_A&w=560&h=315]