Διαμαρτυρία(23/10): Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στο Ραδιομαραθώνιο – Συμμετέχει και η Συσπείρωση Ατάκτων

Ελάτε όλες και όλοι την Τρίτη(23/10), απο τις 11 το πρωί, στην είσοδο της Λευκωσιας (φώτα Καλησπέρα), στην Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ (φώτα Αστυνομικου σταθμου Λυκαβητου, πρωην Cyprus Airways) και στο Διοικητηριο στην Λεμεσο μαζί με μέλη του αναπηρικού κινηματος και ομαδες πολιτών υπερ της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ.

Θα μοιράζουμε ενημερωτικό υλικό και θα μαζεύουμε υπογραφές για την κατάργηση του ξεπλυματος συνειδήσεων ονόματι Ραδιομαραθωνιος.

Καλούμε επίσης όλα τα ΜΜΕ να καλυψουν τη διαμαρτυρια.Η κεντρική εκδήλωση της επιτροπής πραγματοποιείται από τις 5.00 μ.μ. στο σημειο της Λεωφόρου Μακαρίου όπου θα δωθούν συνεντευξεις προς τους δημοσιογραφους και με την παρουσια μας θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας για την αρχή ενός αγώνα μεχρι την τελική καταργηση του Ραδιομαραθωνιου.
τηλεφωνα επικοινωνιας: 22813382

2 Comments on “Διαμαρτυρία(23/10): Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στο Ραδιομαραθώνιο – Συμμετέχει και η Συσπείρωση Ατάκτων”

  1. Αντιδράσεις ενάντια στον Τραπεζο-ραδιο-μαραθώνιο
    ———————————-
    Η μόνη σύγχρονη δυτική δημοκρατία που μετέχει εν έτει 2012 με τρόπο απροκάλυπτο και με πάσα επισημότητα σε επιχείρηση επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας που διοργανώνει μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα είναι η Κυπριακή. Η έχουσα ζωή ήδη 23 χρόνων φιλανθρωπική φιέστα υπό την επωνυμία “Ραδιομαραθώνιος” της Λαϊκής Τράπεζας είναι συνδιοργάνωση του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και της Κυπριακής Πολιτείας. Στο πλευρό της τράπεζας τοποθετείται συνειδητά ο ανώτερος πολιτειακός θεσμός της χώρας, διά της παρουσίας της συζύγου του (εκάστοτε) Προέδρου της Δημοκρατίας μας σε ρόλο Προέδρου του ιδρύματος “Ραδιομαραθώνιος” που οργανώνει και επιμελείται την φιέστα. Ο άλλος βασικός συνοδοιπόρος των “ευαίσθητων” επιδιώξεων και συμφερόντων της τράπεζας είναι το δημόσιου χαρακτήρα Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, το οποίο είναι ο κύριος χορηγός επικοινωνίας που κοινωνεί το μήνυμα “μόνο η αγάπη μπορεί” ως κυρίαρχη συνταγή για την ισότιμη κοινωνική ένταξη και ανεμπόδιστη άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία.

    Παρότι είναι δημοκρατικό αυτονόητο ότι το δημόσιου χαρακτήρα ΡΙΚ χρηματοδοτείται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού από τους Κύπριους πολίτες στο όνομα της ελεύθερης και δημοκρατικής ενημέρωσης των οποίων υποτίθεται ότι υπάρχει και λειτουργεί, ας μας επιτραπεί να το υπενθυμίσουμε. Ας μας επιτραπεί, επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι οι Κύπριοι πολίτες λίαν συντόμως θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν από το υστέρημά τους τα ελλείμματα του τραπεζικού ιδρύματος που σήμερα τους καλεί να χρηματοδοτήσουν την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας του! Μόνο η αγάπη μπορεί; Ομολογουμένως, χρειάζεται τρομερό περίσσευμα αγάπης στα όρια της πλήρους αφέλειας ώστε οι Κύπριοι πολίτες να χρηματοδοτήσουν από το υστέρημά τους την πολιτειακά υποστηριζόμενη επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας του τραπεζικού ιδρύματος του οποίου λίαν συντόμως θα υποχρεωθούν να καλύψουν και τα χρηματοδοτικά ελλείμματα …

    Ο εκβιασμός της … ευαισθησίας του Κυπριακού λαού

    Αν δεν υπήρχε η συμπόρευση με τον Ραδιομαραθώνιο της επίσημης Κυπριακής Πολιτείας, είτε δεν θα αναφερόμαστε διόλου σε αυτόν είτε θα αναφερόμαστε με συγκαταβατικό τρόπο στην αφελή απεγνωσμένη προσπάθεια του διοργανώνοντος τραπεζικού ιδρύματος να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία σε μιά περίοδο εξαιρετικά “δύσκολη” για το κοινωνικό και επιχειρησιακό του προφίλ. Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα, δυστυχώς όμως δεν είναι. Επαναλαμβάνουμε ότι ο Ραδιομαραθώνιος είναι συνδιοργάνωση της Λαϊκής Τράπεζας και της επίσημης πολιτείας. Το οποίον, ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία, μεταφράζεται σε συνειδητή απόπειρα βίαιης χειραγώγησης των Κυπρίων πολιτών που φλερτάρει με τα όρια της πολιτειακής απάτης. Πόσο μάλλον όταν η κριτική και οι αντιδράσεις από πάμπολλες πλευρές της Κυπριακής κοινωνίας για τον ακραίο πατερναλισμό και την υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου των ατόμων με αναπηρία που αποπνέουν οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις της ραδιομαραθωνικής φιέστας έχουν με ιδιαίτερη ένταση εκφραστεί ιδιαίτερα την τελευταία διετία, γεγονός το οποίο στερεί από τους συνοδοιπόρους της αρμόδιας πολιτείας την δυνατότητα επίκλησης τεκμηρίου άγνοιας.

    Η ανώτερη πολιτειακή αρχή, οι ασκούντες πολιτειακές εξουσίες, οι διευθύνοντες το αρμόδιο ΡΙΚ, όλοι σε τελική ανάλυση οι εκπροσωπούντες το “δημόσιο” μετέχοντες στην φιέστα, έχουν πλήρη συνείδηση ότι ο Ραδιομαραθώνιος είναι αντιληπτός σε όλους όσους σχετίζονται – επιστημονικά, επαγγελματικά, κοινωνικά – με θέματα κοινωνικής πολιτικής και ένταξης των ατόμων με αναπηρία (και ευρύτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων) ως ακραίο παράδειγμα προς αποφυγήν. Εχοντας πλήρη συνείδηση της κεκτημένης γνώσης και γνώμης του μεγάλου κοινωνικού κομματιού που γνωρίζει τι σημαίνει στοιχειωδώς προοδευτική διαχείριση και πολιτική σε θέματα κοινωνικής ένταξης, επιλέγουν συνειδητά να την αγνοούν και λογοκρίνουν απευθυνόμενοι πιεστικά και εκβιαστικά στην … ευαισθησία του Κυπριακού λαού. Αξιώνοντας να επιβάλλουν ως … τεκμήριο ευαισθησίας τον “οβολό από το υστέρημα”, τιμαριθμοποιώντας αγοραία την διαδικασία εμβάθυνσης της κοινωνικής συνείδησης, ρευστοποιώντας φθηνά υποκατάστατα στιγμιαίας κοινωνικής συμμετοχής, αγοράζοντας και (ξε)πουλώντας δημοσία δαπάνη άλλοθι κοινωνικής ευαισθησίας.

    Υπό το προσβλητικό όταν χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του απαραίτητου κλίματος κοινωνικής χειραφέτησης σύνθημα – άλλοθι “μόνο η αγάπη μπορεί”, η Κυπριακή Πολιτεία διαπράττει (και νομιμοποιεί) δια της επίσημης συμμετοχής της στην φιλανθρωπική φιέστα “Ραδιομαραθώνιος” μιά πολιτική απάτη. Οχι μόνο σε βάρος της οργανωμένης προσπάθειας για σοβαρές δημόσιες πολιτικές κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, αλλά σε βάρος ολόκληρης της Κυπριακής κοινωνίας. Η οποία αντιμετωπίζεται ως αφελές ποίμνιο αποτελούμενο από εκλιπαρούντες πελάτες, που καλούνται με ιδιαίτερα πιεστικό τρόπο να πληρώσουν από το υστέρημά τους ως … κοινωνικά ευαίσθητοι τα πάντα! Να πληρώσουν τα ελλείμματα ρευστότητας των τραπεζών, να πληρώσουν δια της υποβάθμισης των δομών και υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους τα ήδη προαναγγελθέντα και πολιτικά συμφωνηθέντα για τα επόμενα χρόνια ελλείμματα κοινωνικής πολιτικής, να πληρώσουν και μέσω της προσφοράς του οβολού τους στον Ραδιομαραθώνιο την προσπάθεια αποκατάστασης του κοινωνικού προφίλ της Λαϊκής Τράπεζας που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την συνολική αλυσίδα των ελλειμμάτων! Και όλα αυτά στο όνομα της κοινωνικής ευαισθησίας, επειδή … μόνο η αγάπη μπορεί…

    Η λογική του παραλόγου στα επιχειρήματα υπέρ Ραδιομαραθωνίου

    Επιβάλλεται να γνωρίζει ο Κύπριος φορολογούμενος ότι τα “χρήματα της αγάπης” που συλλέγονται από την φιλανθρωπική φιέστα “Ραδιομαραθώνιος” ισούνται με κάτι περισσότερο από το 1% του συνολικού κόστους των δομών και υπηρεσιών που αφορούν τις λεγόμενες πολιτικές κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία. Σχεδόν … τίποτα! Επιβάλλεται, επίσης, να γνωστοποιηθεί (για πολλοστή φορά) ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αξιολόγηση ή ιεράρχηση αναγκών στην διάθεση του “ρευστού της αγάπης”, ενώ έχουν καταγραφεί/καταγγελθεί και ουκ ολίγες περιπτώσεις αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης. Οφείλει να ξέρει και κάτι ακόμα ο Κύπριος φορολογούμενος, ακόμα πιό βαθύ και σημαντικό, που αφορά συνολικά τον ιδιαίτερο τρόπο που είναι αντιληπτή η έννοια της εξουσίας σε τούτον εδώ τον τόπο και τον συνακόλουθο ιδιαίτερο τρόπο που οι ταγοί της πολιτειακής εξουσίας χειραγωγούν την δημόσια συζήτηση. Σε όλους τους τόνους, όταν οι όποιες ενστάσεις προβάλλονται για τον Ραδιομαραθώνιο και την επίσημη συμμετοχή σε αυτόν της Πολιτείας, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας επιλέγουν ως αντεπιχείρημα ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο που “διαθέτει” μιά … διοργάνωση όπως η συγκεκριμένη. Πρόκειται για σκαστό παράδειγμα χρήσης της “λογικής του παραλόγου” υπό την έννοια ότι επικοινωνεί την Κυπριακή μοναδικότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα! Οντως, δεν υπάρχει καμμιά άλλη περίπτωση προηγμένης δυτικής χώρας η πολιτειακή ηγεσία της οποίας με συμμετοχή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού μέσου της επίσημα και αρμόδια συνδιοργανώνει μιά φιλανθρωπική πρωτοβουλία κερδοσκοπικού τραπεζικού ιδρύματος. Τούτο δεν συμβαίνει επειδή η Κύπρος πρωτοπορεί όλου του προηγμένου κόσμου, αλλά επειδή η στοιχειώδης ωρίμανση των κοινωνιών και η αποδοχή των όσων ορίζουν το προοδευτικό κεκτημένο σε θέματα κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία και ευρύτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αποκλείει την συμμετοχή της όποιας στοιχειωδώς ευνομούμενης Πολιτείας σε πρωτοβουλίες της λογικής του Ραδιομαραθωνίου ως υπερβαίνουσας και τα πλέον στοιειχώδη προσχήματα προοδευτικότητας.

    Κοντολογίς, η Κυπριακή μοναδικότητα στην συγκεκριμένη (και όχι μόνο…) περίπτωση δεν περιποιεί τιμή αλλά είναι δείκτης υστέρησης και οπισθοδρόμησης της Κυπριακής Πολιτείας και κοινωνίας. Οι πλείστοι “αρμόδιοι” στον τόπο μας που την επικαλούνται ως αντεπειχείρημα έναντι στα σκαστά επιχειρήματα που απηχούν το προοδευτικό κεκτημένο και σε αυτούς που τα εκφράζουν, αποσιωπούν συνειδητά ότι οι “Ραδιομαραθώνιοι” δεν είναι Κυπριακή αποκλειστική πατέντα (όπως είναι δικαιωματικά το χαλούμι), διοργανώνονταν μέχρι πριν τέσσερις δεκαετίες και σε άλλες χώρες, ώσπου εγκαταλείφτηκαν στα κοινωνικά αζήτητα παράλληλα με την στοιχειώδη κοινωνική πρόοδο σε θέματα κοινωνικής ένταξης και πολιτικής.

    Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι αρμόδιοι της Κυπριακής Πολιτείας δεν μπερδεύουν τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης με το χαλούμι. Εχουν πλήρη συνείδηση της διαφοράς μεταξύ του δικαιώματος αποκλειστικότητας ενός αγοραίου προϊόντος και του “μη αγοραίου” που επιβάλλεται να χαρακτηρίζει τις κοινωνικές αντιλήψεις περί θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνειδητά, σκόπιμα και καταχρηστικά προσπαθούν να επιβάλλουν αγοραία συνείδηση στις περί δικαιωμάτων κοινωνικές αντιλήψεις. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Γι’ αυτό και εγκαλούνται για συνειδητή προσπάθεια υποταγής της Κυπριακής κοινωνίας σε ακραία πατερναλιστικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις. Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένη η ξεκάθαρη στάση καταγγελίας και αντίστασης. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παραπέρα στάση σιωπής, αυτοπεριορισμού ή αυτολογοκρισίας. Γιατί δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον του τόπου μας.

    Πάρτε δημόσια θέση. Η σιωπή είναι συνενοχή!

    Μπορούμε; Μπορούμε να αναμετρηθούμε αποτελεσματικά με τον “πυρήνα” των ακραίων παθογενειών και αυτούς που τις εκφράζουν κρατώντας πεισματικά τον τόπο πολύ πίσω από όσα ορίζουν το σύγχρονο προοδευτικό κεκτημένο επικαλούμενοι μάλιστα αναιδώς την Κυπριακή μοναδικότητα; Είτε μπορούμε είτε όχι, είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε στο όνομα της προόδου του τόπου μας. Ζητούμε δε από όλους όσους ισχυρίζονται ότι εκφράζουν ή θέλουν να εκφράσουν την προοδευτική προοπτική για την Κύπρο μας, άμεσα να πάρουν δημόσια θέση. Το αίτημά μας απευθύνεται καταρχάς στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, της δημόσιας εκπαίδευσης ή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού και των κοινωνικών κινημάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συμπόρευση της συντριπτικής πλειοψηφίας τους θα είναι αυτονόητη. Απευθυνόμαστε παράλληλα με έντονο τρόπο και στους υποψήφιους κυβερνήτες της χώρας μας που σε όλους τους τόνους δεσμεύονται για υπέρβαση των διαχρονικών παθογενειών, πρόοδο και βήματα ανάπτυξης. Απαιτούμε την ξεκάθαρη επί του θέματος θέση και στάση τους. Διότι σε ότι αφορά φαινόμενα ακραίας παθογένειας όπως ο Ραδιομαραθώνιος που με επίκληση της “Κυπριακής μοναδικότητας” αλυσοδένουν τον τόπο σε στάσεις και αντιλήψεις παρωχημένες για τον λοιπό πολιτισμένο κόσμο εδώ και δεκαετίες, η σιωπή είναι συνενοχή.

    ΜΗΝΥΜΑ (προς κάθε “ευαίσθητο” αποδέκτη): Η πολιτειακή και κοινωνική ευθύνη δεν επιδεικνύεται με φιλανθρωπικές φιέστες και “πανηγύρια” αγάπης λίγες μέρες τον χρόνο. Αποδεικνύεται με προοδευτικές πολιτικές πράξεις και επιλογές που υπηρετούν την αρχή της συνέπειας και συνέχειας 365 μέρες τον χρόνο. Η πεισματική εμμονή με επίσημη πολιτειακή σφραγίδα στην πρώτη εκδοχή που δηλητηριάζει την κοινωνική συνείδηση και παραβιάζει κεκτημένα της προοδευτικής σκέψης που διεθνώς καταγράφονται ως αυτονόητα μέσα από αγώνες δεκαετιών, είναι το βαθύτερο περιεχόμενο της ΑΠΑΤΗΣ που καλούμαστε να τερματίσουμε στον τόπο μας. Το ταχύτερο δυνατόν. Διότι είναι πλέον περίπου βέβαιον ότι το περίσσευμα αγάπης των αρμόδιων πολιτειακών ταγών στον τόπο μας για το τραπεζικό κατεστημένο είναι τόσο μεγάλο που μπορεί αυτό και μόνο αυτό να συμπαρασύρει ακόμα και τα στοιχειώδη προσχήματα προοδευτισμού που οχυρώνουν μιά νέα σχετικά δημοκρατία όπως η Κυπριακή. Μόνο η περίσσεια (και με το αζημίωτο) αγάπη τους μπορεί να επιτύχει ένα τέτοιο “μοναδικό” κατόρθωμα, σύντομα δε θα τα καταφέρει με τρόπο μη αναστρέψιμο αν άμεσα δεν τους παρεμποδίσουμε …

    TRUERESPECT

  2. Το μήνυμα της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών σχετικά με τον φιλανθρωπικό Ραδιομαραθώνιο που διοργανώνει η Λαϊκή Τράπεζα σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και/ή πρόσωπα είναι τόσο λιτό και ξεκάθαρο που μπορεί να ιδωθεί ως μανιφέστο. Εχει ως ακολούθως:

    Αξιότιμοι συμπολίτες!

    Εδώ και 23 χρόνια το φιλανθρωπικό προϊόν με το όνομα ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ έχει εισβάλλει σε κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε σχολείο και κάθε χώρο εργασίας, ζητώντας σας να αποδείξετε την “κοινωνική ευαισθησία” σας μέσω της οικονομικής συνεισφοράς σας υπέρ των “παιδιών με ειδικές ανάγκες”. Με τεράστιες διαφημιστικές καταχωρήσεις και οργιώδη προπαγάνδα στα ΜΜΕ, τόσο η διοργανώτρια Λαϊκή Τράπεζα όσο και οι εκπρόσωποι της Πολιτείας που συμμετέχουν στις διαδικασίες οργάνωσης και υλοποίησης του Ραδιομαραθωνίου, προσπαθούν να σας πείσουν ότι η κατάθεση του οβολού σας είναι φιλανθρωπικό σας χρέος. Κάθε χρόνο σας βομβαρδίζουν με μηνύματα ψεύτικου ενθουσιασμού για το ποσό που συνολικά μαζεύουν, τιμαριθμοποιώντας με φτηνό και αγοραίο τρόπο τις βαθιές έννοιες της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

    Στις τεράστιες διαφημιστικές καταχωρήσεις και την οργιώδη προπαγάνδα τους με στόχο τον οβολό σας, παραλείπουν να σας ενημερώσουν ότι σε όλο τον προηγμένο κόσμο προϊόντα όπως ο “Ραδιομαραθώνιος” έχουν εδώ και δεκαετίες καταργηθεί, διότι η φιλοσοφία τους βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την θεμελιώδη αρχή της ισοτιμίας δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όπως αυτή κατοχυρώνεται σε όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις και νομοθεσίες. Παραλείπουν, επίσης, να σας ενημερώσουν ότι η χώρα μας έχει υπογράψει τις συγκεκριμένες Συμβάσεις και νομοθεσίες που μέσω του Ραδιομαραθώνιου βάναυσα παραβιάζονται. Συνεπώς: Το προϊόν “Ραδιομαραθώνιος” δεν προσβάλλει μόνο τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμα υποκείμενα κοινωνικών δικαιωμάτων διότι εμπορευματοποιεί την αναπηρία και “επενδύει” σε λογικές κοινωνικού οίκτου και ελέους, αλλά κατά μείζονα λόγο την Κύπρο ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και την Κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της.

    Αντί της ψευδεπίγραφης κοινωνικής ευαισθησίας που εκβιαστικά επικαλείται η διοργανώτρια Τράπεζα και οι Πολιτειακοί συνοδοιπόροι της χρησιμοποιώντας το σύνθημα “μόνο η αγάπη μπορεί”, σας καλούμε να αναλογιστείτε την κοινωνική ευθύνη σας να υπάρξει το ταχύτερο ημερομηνία λήξης σε ένα προϊόν που έχει κριθεί ως “παρωχημένο και ακατάλληλο” σε όλες τις προηγμένες χώρες του πλανήτη και εξακολουθεί στην χώρα μας να “πωλείται” ως … αποκλειστικό και μοναδικό! Σας καλούμε να αναλογιστείτε ότι η ενδεικτική λίστα προδιαγραφών του συγκεκριμένου προϊόντος που ευθύς παρακάτω παραθέτουμε είναι λίστα ξεπερασμένων και απαγορευμένων προδιαγραφών σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Στην λίστα απαγορευμένων προδιαγραφών περιέχονται μεταξύ άλλων οι εξής:

    *Επίσημη συμμετοχή της πολιτείας στις διαδικασίες διοργάνωσης, υλοποίησης και συντήρησης ενός Ραδιομαραθωνίου συλλογής χρημάτων υπό την επιμέλεια ενός κερδοσκοπικού Τραεπεζικού Ιδρύματος.

    * Πλήρης αποκλεισμός των οργανώσεων εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία υπέρ των οποίων – υποτίθεται – γίνεται ο Ραδιομαραθώνιος από όλες τις διαδικασίες διοργάνωσης και υλοποίησής του.

    *Ποδηγέτηση – εξάρτηση από την πατερναλιστική και αντιδραστική λογική που εκφράζει ο “Ραδιομαραθώνιος” της πλειοψηφίας των Κυπριακών ΜΜΕ σε ότι αφορά τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων αναπηρίας. Τούτο διότι παρά τις κάποιες ολίγες προοδευτικού χαρακτήρα παρουσιάσεις θεμάτων αναπηρίας που απηχούν το διεθνές προοδευτικό κεκτημένο, η υπερβολική διαφήμιση του προϊόντος “Ραδιομαραθώνιος” άρα και η λογική που εκφράζει – παρουσίαση των ατόμων με αναπηρία ως αντικειμένων οίκτου, φιλανθρωπίας ή προαιρετικής …ευαισθησίας – καταλυτικά κυριαρχεί.

    *Αποκλεισμός από την συνδιοργανώνουσα και μετέχουσα με την ιδιότητα του Χορηγού Επικοινωνίας δημόσια ραδιοτηλεόραση της αντίθετης άποψης των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεών τους. Οσο εξελίσσεται ο Ραδιομαραθώνιος οι αντίθετες απόψεις λογοκρίνονται από την δημόσια ραδιοτηλεόραση που υποτίθεται ότι υπάρχει στο όνομα όλου του Κυπριακού λαού.

    *Η διαδικασία είσπραξης/συλλογής χρημάτων γίνεται με τρόπο “γενικό και αόριστο”, δίχως καν την στοιχειώδη πρότερη αξιολόγηση, κοστολόγηση και ιεράρχηση αναγκών, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την διάθεση των χρημάτων που δεν υπηρετεί κανέναν σχεδιασμό ή μελετημένο κριτήριο. Αποδεικνύοντας ότι η μόνη προδιαγραφή του “προϊόντος” είναι η διαφημιστική προβολή της … ελεήμονος διάθεσης, της “ευσπλαχνίας” και των αισθημάτων αγάπης των “εχόντων και κατεχόντων”. Πρόκειται για την πλέον απροκάλυπτη έκφραση του παρωχημένου φιλανθρωπικού μοντέλου αντίληψης και επικοινωνίας της κοινωνικής συνθήκης της αναπηρίας,

    Οι παραπάνω προδιαγραφές που ενδεικτικά παρατίθενται μας υποχρεώνουν να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους σας να συνδράμετε τον δίκαιο αγώνα μας που έχει σαν στόχους:

    *Τον τερματισμό της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επιχείρηση επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας που διοργανώνει μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα

    *Την άρνηση του ψυχολογικού εκβιασμού που συστηματικά οργανώνεται με επίκληση της κοινωνικής ευαισθησίας των πολιτών. Στην πράξη, η επικαλούμενη κοινωνική ευαισθησία των πολιτών επενδύεται στην ενίσχυση της «κονωνικής ευαισθησίας» ενός τραπεζικού οργανισμού τον οποίο οι ίδιοι οι Κύπριοι πολίτες θα κληθούν πολύ σύντομα να χρηματοδοτήσουν από το υστέρημά τους

    Αρνηθείτε τον συστηματικό ψυχολογικό εκβιασμό και συμπορευτείτε στον δύσκολο αγώνα μας να μπει επιτέλους τέλος:

    *Στην υπονόμευση μέσω προϊόντων όπως ο Ραδιομαραθώνιος της σύγχρονης προοδευτικής προσέγγισης και των σύγχρονων αντιλήψεων για την αναπηρία, που είναι πανθομολογούμενη και αποδεκτή από όλους τους μετέχοντες στο διεθνές και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    *Στον εκφυλιστικό βομβαρδισμό της Κυπριακής κοινωνίας με πληροφορίες/διαφημίσεις προβολής των δήθεν επιτευγμάτων που αφορούν το «ύψος των εισπράξεων» των προηγούμενων Ραδιομαραθώνιων εκδηλώσεων και έχουν ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία συναισθηματικής φόρτισης και εκμετάλλευσης των «φιλάνθρωπων» αισθημάτων.

    *Στην “αξιοποίηση” του Ραδιομαραθωνίου από την Πολιτεία ως άλλοθι για τις δικές της χρόνιες ανεπάρκειες που αφορούν τη χρηματοδότηση και την κάλυψη δικαιωματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία.

    *Στην προσβλητική για μιά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα χυδαία και αγοραία διαδικασία “συλλογής/είσπραξης χρημάτων” κατά τη διάρκεια της κεντρικής περιόδου του Ραδιομαραθωνίου, όπως τη βιώνουμε μέχρι σήμερα και η οποία συμπεριλαμβάνει:

    Τοποθέτηση και προβολή «τραπεζικών περιπτέρων/ταμείων» είσπραξης χρημάτων σε δημόσιους χώρους – μαζική συλλογή χρημάτων σε σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς – κυκλοφορία αυτοκινήτων «κουμπαράδων» συλλογής χρημάτων σε όλα τα χωριά της Κύπρου και γενικά στην ύπαιθρο – παρέλαση πολιτικών και άλλων δημόσιων προσώπων από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα πλαίσια του Ραδιομαραθωνίου – αναρίθμητα τηλεοπτικά προγράμματα με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις εισφορών και άλλων οικονομικών δωρεών από επώνυμους επιχειρηματίες – αλλεπάλληλες ανακοινώσεις αριθμών (χρηματικές εισπράξεις), που αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς για σκοπούς εντυπωσιασμού και δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος δήθεν ευαισθητοποίησης της κοινωνίας – εξευτελισμό “ανύποπτων” ατόμων με αναπηρία που χρησιμοποιούνται χυδαία ως ντεκόρ τη φιλανθρωπικής φιέστας – παρέλαση ασχέτων με θέματα αναπηρίας φιλανθρώπων κάθε είδους και προέλευσης, οι οποίοι εκφράζονται επί παντός επιστητού και αρέσκονται να χρησιμοποιούν χωρίς ίχνος προοδευτικής συνείδησης αλλά και με ασυνείδητη δόση ειρωνείας φράσεις με απροκάλυπτο ρατσιστικό υπόβαθρο συχνότερη των οποίων είναι η σχετική με τις δήθεν «ειδικές ικανότητες» των «παιδιών», ωσάν η αναπηρία να συνιστά προσωπικό πλεονέκτημα!

    .

    Το αγοραίο φιλανθρωπικό προϊόν “Ραδιομαραθώνιος” επιβάλλει βίαια στην Κυπριακή κοινωνία στάσεις και αντιλήψεις προσβλητικές για τα άτομα με αναπηρία και τις οργανωμένες διεκδικήσεις τους συντηρώντας στερεότυπα και προκαταλήψεις ξεπερασμένες στον πολιτισμένο κόσμο εδώ και δεκαετίες. Οι συνταγές του κοινωνικού οίκτου και του επικοινωνούμενου δήθεν θαυμασμού για τα άτομα με αναπηρία δεν αποτελούν δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά συντηρητισμού και οπισθοδρόμησης. Τα άτομα με αναπηρία δεν διεκδικούν κοινωνικό οίκτο ή προσφωνήσεις ψευτο-θαυμασμού, διεκδικούν πολιτικές ισότιμης κοινωνικής ένταξης. Ο Ραδιομαραθώνιος της Λαϊκής Τράπεζας των τεράστιων χρηματοδοτικών ελλειμμάτων με την συνεργασία της επίσημης Πολιτείας των διαχρονικών ελλειμμάτων κοινωνικής πολιτικής, υπονομεύει βάναυσα τις διεκδικήσεις μας. Θα αντισταθούμε! Σας θέλουμε αληθινά αλληλέγγυους, αληθινά κοινωνικά ευαίσθητους, αληθινά εθελοντές στο πλευρό μας.

    ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ

Comments are closed.