One Comment on “Φωτογραφίες από την διαμαρτυρία ενάντια στο Ραδιομαραθώνιο (23/10)”

  1. Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών: Να καταργηθεί ο Ραδιομαραθώνιος

    23, October 2012

    Μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών μαζί με πρωτοβουλία πολιτών που αντιτίθενται στο Ραδιομαραθώνιο το απόγευμα της Τρίτης συγκεντρώθηκαν με δύο πανό παρά τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού στη Λευκωσία, διαδηλώνοντας θέση ότι ο Ραδιομαραθώνιος, παραβιάζει βάναυσα το δικαίωμα των αναπήρων για ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση, προσβάλλει τα άτομα με αναπηρία και εμπορευματοποιεί την αναπηρία τους.

    Στα πανό ανέγραψαν παραφρασμένο το σλόγκαν του Ραδιομαραθωνίου ως εξής : «Μόνο η απάτη μπορεί».

    Μοίραζαν στους διερχόμενους οδηγούς μήνυμα της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών και δεύτερο μήνυμα της πρωτοβουλίας πολιτών στα οποία καλούν τους πολίτες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για να υπάρξει το ταχύτερο ημερομηνία λήξης σε ένα προϊόν που έχει κριθεί «παρωχημένο και ακατάλληλο που πωλείται ως αποκλειστικό προϊόν, το οποίο παραβιάζει βάναυσα τις διεθνείς συμβάσεις και βρίσκεται σε πλήρη και τη θεμελιώδη αρχή ισοτιμίας δικαιωμάτων».

    Αναφέρουν επίσης ότι το βαθύτερο περιεχόμενο της απάτης που «καλούμαστε να τερματίσουμε στον τόπο μας είναι η εμμονή με επίσημη πολιτειακή σφραγίδα στην εκδοχή που δηλητηριάζει την κοινωνική συνείδηση και παραβιάζει κεκτημένα της προοδευτικής που διεθνώς καταγράφονται ως αυτονόητα μέσα από αγώνες δεκαετιών».

    Στο πλαίσιο της εκδήλωση συνελέγησαν υπογραφές για τερματισμό του Ραδιομαραθωνίου.

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών Χριστάκης Νικολαϊδης ανέφερε πως τα μηνύματα που αναπαράγει ο Ραδιομαραθώνιος και την πλύση εγκεφάλου που κάνει εκθέτει τα άτομα με αναπηρία.

    Πρόσθεσε ότι το φιλανθρωπικό μοντέλο της αναπηρίας παραβιάζει διεθνείς Συμβάσεις και ειδικά τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, που κυρώθηκε σε νόμο από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2011.

    Η Σύμβαση εξήγησε περιέχει άρθρο που προβλέπει τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες σε όλες τις διαδικασίες που τα αφορούν, προσθέτοντας ότι ο Ραδιομαραθώνιος διεξάγεται ερήμην των οργανώσεων των αναπήρων.

    Πρόσθεσε πως θέμα λαμβάνει μεγαλύτερη διάσταση καθώς ο Ραδιομαραθώνιος διεξάγεται με την ενεργό συμμετοχή της πολιτείας και ένα ημικρατικό οργανισμό, ο οποίος αυτές τις μέρες αποστέρησε το βήμα από την οργάνωση, λέγοντας ότι μεμονωμένα άτομα με αναπηρία που συμφωνούν με τις θέσεις που θέλουν να προωθεί ο Ραδιομαραθώνιος έχουν λόγο και προβολή.

    Η Παγκύπρια Οργάνωση των Αναπήρων απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Εργασίας και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ατόμων με Αναπηρίες μέσα από την οποία διατυπώνεται η αντίθεση στη διενέργεια του Ραδιομαραθωνίου και ζητείται όπως το θέμα ρυθμιστεί και νομικά, καθώς ένας τραπεζικός οργανισμός σε συνεργασία με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση διοργανώνει αυτή τη κινητοποίηση, είπε.

    Αναφέροντας ότι ο Ραδιομαραθώνιος είναι μια καθαρά οικονομική δραστηριότητα συλλογής χρημάτων και παραπέμπει στη δημιουργία συνείδησης φιλανθρωπίας για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία τελικά δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμοι πολίτες.

    Η ΠΟΤ διατύπωσε την αντίθεση της από το 1994, πρόσθεσε και ανακοινώνοντας ότι σήμερα αρχίζει ένας σοβαρός αγώνας για άμεση κατάργηση του Ραδιομαραθωνίου, ο κ. Νικολαϊδης, κατέληξε λέγοντας ότι η οργάνωση έχει κάνει νομική μελέτη και θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα για την κατάργηση του.

    Είδηση στις 10.33: Η Παγκύπρια Οργάνωσης Τυφλών αποστέλλει το μήνυμα για πλήρη κατάργηση του Ραδιομαραθωνίου, με την ευκαιρία εκδήλωσης, που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στο Φιλανθρωπικό Ραδιομαραθώνιο στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ (φώτα Αστυνομικού Σταθμού Λυκαβηττού), σήμερα Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, 2012 και ώρα 17:00.

    Εδώ και 23 χρόνια το φιλανθρωπικό προϊόν με το όνομα ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ έχει εισβάλλει σε κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα και κάθε χώρο εργασίας, ζητώντας σας να αποδείξετε την «κοινωνική ευαισθησία» σας μέσω οικονομικής συνεισφοράς υπέρ των «παιδιών με ειδικές ανάγκες». Με τεράστιες διαφημιστικές καταχωρήσεις και οργιώδη προπαγάνδα στα ΜΜΕ, τόσο η διοργανώτρια Λαϊκή Τράπεζα όσο και οι εκπρόσωποι της Πολιτείας που συμμετέχουν στις διαδικασίες υλοποίησης του Ραδιομαραθωνίου, προσπαθούν να σας πείσουν ότι η κατάθεση του οβολού σας αποτελεί φιλανθρωπικό χρέος. Κάθε χρόνο σας βομβαρδίζουν με μηνύματα ψεύτικου ενθουσιασμού για το ποσό που συνολικά μαζεύουν, τιμαριθμοποιώντας με φτηνό και αγοραίο τρόπο τις βαθιές έννοιες της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Στις τεράστιες διαφημιστικές καταχωρήσεις και την οργιώδη προπαγάνδα τους με στόχο τον οβολό σας, παραλείπουν να σας ενημερώσουν ότι σε όλο τον προηγμένο κόσμο προϊόντα όπως ο «Ραδιομαραθώνιος» έχουν εδώ και τέσσερεις και πλέον δεκαετίες καταργηθεί, διότι η φιλοσοφία τους βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη θεμελιώδη αρχή της ισοτιμίας δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, όπως αυτή κατοχυρώνεται σε όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις και νομοθεσίες. Παραλείπουν, επίσης, να σας ενημερώσουν ότι η χώρα μας έχει υπογράψει τις συγκεκριμένες Συμβάσεις και νομοθεσίες που μέσω του Ραδιομαραθώνιου βάναυσα παραβιάζονται. Συνεπώς: Το προϊόν «Ραδιομαραθώνιος» δεν προσβάλλει μόνο τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμα υποκείμενα κοινωνικών δικαιωμάτων διότι εμπορευματοποιεί την αναπηρία και «επενδύει» σε λογικές κοινωνικού οίκτου και ελέους, αλλά κατά μείζονα λόγο την Κύπρο ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και την Κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της.

    Αντί της ψευδεπίγραφης κοινωνικής ευαισθησίας που εκβιαστικά επικαλείται η διοργανώτρια Τράπεζα και οι Πολιτειακοί συνοδοιπόροι της χρησιμοποιώντας το σύνθημα «μόνο η αγάπη μπορεί», σας καλούμε να αναλογιστείτε την κοινωνική ευθύνη σας να υπάρξει το ταχύτερο ημερομηνία λήξης σε ένα προϊόν που έχει κριθεί ως «παρωχημένο και ακατάλληλο» σε όλες τις προηγμένες χώρες του πλανήτη και εξακολουθεί στη χώρα μας να «πωλείται» ως … αποκλειστικό και μοναδικό! Αναλογιστείτε ότι ο ενδεικτικός κατάλογος προδιαγραφών του συγκεκριμένου προϊόντος που παραθέτουμε στη συνέχεια είναι κατάλογος ξεπερασμένων και απαγορευμένων προδιαγραφών σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο:

    *Επίσημη συμμετοχή της πολιτείας στις διαδικασίες διοργάνωσης, υλοποίησης και συντήρησης ενός Ραδιομαραθωνίου συλλογής χρημάτων υπό την επιμέλεια ενός κερδοσκοπικού Τραπεζικού οργανισμού.

    *Πλήρης αποκλεισμός των οργανώσεων εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία υπέρ των οποίων – υποτίθεται – γίνεται ο Ραδιομαραθώνιος από όλες τις διαδικασίες διοργάνωσης και υλοποίησής του.

    *Ποδηγέτηση – εξάρτηση από την πατερναλιστική και αντιδραστική λογική που εκφράζει ο «Ραδιομαραθώνιος» της πλειοψηφίας των Κυπριακών ΜΜΕ σε ότι αφορά τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων αναπηρίας και παρουσίαση των ίδιων των ατόμων με αναπηρία ως αντικείμενα οίκτου, φιλανθρωπίας ή προαιρετικής …ευαισθησίας.

    *Αποκλεισμός από τη συνδιοργανώνουσα και μετέχουσα με την ιδιότητα του Χορηγού Επικοινωνίας δημόσια ραδιοτηλεόραση της αντίθετης άποψης των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεών τους. Οι αντίθετες απόψεις λογοκρίνονται από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που υποτίθεται ότι υπάρχει στο όνομα όλου του Κυπριακού λαού.

    *Η διαδικασία είσπραξης/συλλογής χρημάτων γίνεται με τρόπο «γενικό και αόριστο», δίχως τη στοιχειώδη πρότερη αξιολόγηση, κοστολόγηση και ιεράρχηση αναγκών. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη διάθεση των χρημάτων που δεν υπηρετεί κανένα σχεδιασμό ή μελετημένο κριτήριο. Αποδεικνύοντας ότι η μόνη προδιαγραφή του «προϊόντος» είναι η διαφημιστική προβολή της … ελεήμονος διάθεσης, της «ευσπλαχνίας» και των αισθημάτων αγάπης των «εχόντων και κατεχόντων». Πρόκειται για την πλέον απροκάλυπτη έκφραση του παρωχημένου φιλανθρωπικού μοντέλου αντίληψης και επικοινωνίας της κοινωνικής συνθήκης της αναπηρίας.

    Οι παραπάνω προδιαγραφές που ενδεικτικά παρατίθενται μας υποχρεώνουν να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους σας να συνδράμετε το δίκαιο αγώνα μας που έχει σαν στόχους:

    *Τον τερματισμό της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επιχείρηση επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας που διοργανώνει μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα.

    *Την άρνηση του ψυχολογικού εκβιασμού που συστηματικά οργανώνεται με επίκληση της κοινωνικής ευαισθησίας των πολιτών και τη συμπόρευση στο δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε να τεθεί ένα τέλος σ’ αυτό:

    *Στην υπονόμευση μέσω προϊόντων όπως ο Ραδιομαραθώνιος της σύγχρονης προοδευτικής προσέγγισης και των σύγχρονων αντιλήψεων για την αναπηρία, που είναι πανθομολογούμενη και αποδεκτή από όλους τους μετέχοντες στο διεθνές και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    *Στον εκφυλιστικό βομβαρδισμό της Κυπριακής κοινωνίας με πληροφορίες/διαφημίσεις προβολής των δήθεν επιτευγμάτων που αφορούν το «ύψος των εισπράξεων» των προηγούμενων Ραδιομαραθώνιων εκδηλώσεων και έχουν ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία συναισθηματικής φόρτισης και εκμετάλλευσης των «φιλάνθρωπων» αισθημάτων.

    *Στην «αξιοποίηση» του Ραδιομαραθωνίου από την Πολιτεία ως άλλοθι για τις δικές της χρόνιες ανεπάρκειες που αφορούν τη χρηματοδότηση και την κάλυψη δικαιωματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία.

    *Στην προσβλητική για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα χυδαία και αγοραία διαδικασία «συλλογής/είσπραξης χρημάτων» κατά τη διάρκεια της κεντρικής περιόδου του Ραδιομαραθωνίου, όπως τη βιώνουμε μέχρι σήμερα και η οποία συμπεριλαμβάνει:

    Τοποθέτηση και προβολή «τραπεζικών περιπτέρων/ταμείων» είσπραξης χρημάτων σε δημόσιους χώρους – μαζική συλλογή χρημάτων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς – κυκλοφορία αυτοκινήτων «κουμπαράδων» συλλογής χρημάτων σε όλα τα χωριά της Κύπρου και γενικά στην ύπαιθρο – παρέλαση πολιτικών και άλλων δημόσιων προσώπων από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα πλαίσια του Ραδιομαραθωνίου – αναρίθμητα τηλεοπτικά προγράμματα με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις εισφορών και άλλων οικονομικών δωρεών από επώνυμους επιχειρηματίες – αλλεπάλληλες ανακοινώσεις αριθμών (χρηματικές εισπράξεις), που αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς για σκοπούς εντυπωσιασμού και δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος δήθεν ευαισθητοποίησης της κοινωνίας – εξευτελισμό «ανύποπτων» ατόμων με αναπηρία που χρησιμοποιούνται χυδαία ως ντεκόρ της φιλανθρωπικής φιέστας – παρέλαση ασχέτων με θέματα αναπηρίας φιλάνθρωπων κάθε είδους και προέλευσης, οι οποίοι εκφράζονται επί παντός επιστητού και αρέσκονται να χρησιμοποιούν χωρίς ίχνος προοδευτικής συνείδησης αλλά και με ασυνείδητη δόση ειρωνείας φράσεις με απροκάλυπτο ρατσιστικό υπόβαθρο συχνότερη των οποίων είναι η σχετική με τις δήθεν «ειδικές ικανότητες» των «παιδιών», ωσάν η αναπηρία να συνιστά προσωπικό πλεονέκτημα!

    Το αγοραίο φιλανθρωπικό προϊόν «Ραδιομαραθώνιος» επιβάλλει βίαια στην Κυπριακή κοινωνία στάσεις και αντιλήψεις προσβλητικές για τα άτομα με αναπηρία και τις οργανωμένες διεκδικήσεις τους συντηρώντας στερεότυπα και προκαταλήψεις ξεπερασμένες στον πολιτισμένο κόσμο εδώ και δεκαετίες. Οι συνταγές του κοινωνικού οίκτου και του επικοινωνούμενου δήθεν θαυμασμού για τα άτομα με αναπηρία δεν αποτελούν δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά συντηρητισμού και οπισθοδρόμησης. Τα άτομα με αναπηρία δεν διεκδικούν κοινωνικό οίκτο ή προσφωνήσεις ψευτο-θαυμασμού, διεκδικούν πολιτικές ισότιμης κοινωνικής ένταξης. Ο Ραδιομαραθώνιος της Λαϊκής Τράπεζας των τεράστιων χρηματοδοτικών ελλειμμάτων με τη συνεργασία της επίσημης Πολιτείας των διαχρονικών ελλειμμάτων κοινωνικής πολιτικής, υπονομεύει βάναυσα τις διεκδικήσεις μας. Θα αντισταθούμε! Σας θέλουμε αληθινά αλληλέγγυους, αληθινά κοινωνικά ευαίσθητους, αληθινά εθελοντές στο πλευρό μας.

    ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ

    http://www.onlycy.com/242815-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%85%CF%86%CE%BB%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B7%CE%B8%CE%B5?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Comments are closed.