Η διαφύλαξη της Χερσονήσου του Ακάμα από το κεφάλαιο τζιαι την ανάπτυξη του αποτέλεσε τζιαι συνεχίζει να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μάχες του οικολογικού τζιαι κοινωνικού κινήματος στην Κύπρο τα τελευταία 30 χρόνια. Η υφαρπαγή γης τζιαι η αναπτυξιακή λεηλασία του Ακάμα συνιστά για εμάς το επιστέγασμα μιας ευρύτερης προσπάθειας οικειοποίησης, ιδιωτικοποίησης τζιαι εμπορευματοποίησης των φυσικών πόρων και των κοινών αγαθών, η οποία αποσκοπεί στην αποδιάρθρωση του ιστού που δένει τους ανθρώπους τζιαι την κοινωνία με την άγρια φύση τζιαι το φυσικό περιβάλλον στο νησί.
Προφανώς, τέτοιες προσπάθειες δεν αποτελούν κάποιο ιδιαίτερο τζιαι αποκλειστικό γνώρισμα της κυπριακής οικονομικής τζιαι πολιτικής ελίτ. Αντίθετα, αυτές υπήρξαν οι μεθόδοι οικειοποίησης των ζωών μας, τόσο διαχρονικά/διαγενεαλογικά, όσο τζιαι γεωγραφικά/διασυνοριακά. Η υφαρπαγή των κοινών δεν αποτελεί λοιπόν κάποια καινούργια πρακτική της εξουσίας, ούτε τζιαι είναι κάτι που παρατηρείται μόνο στην Κύπρο. Υπήρξε διαχρονικά τζιαι διαχωρικά μία κομβική διαδικασία, μέσω της οποίας τα κοινά – είτε μιλάμε για τα φυσικά κοινά (όπως τα βουνά, τα δάση, τα φαράγγια, οι παραλίες, η ακτογραμμή τζιαι η θάλασσα), είτε μιλάμε για τα κοινωνικό-πολιτιστικά κοινά (όπως η γνώση, οι αρχαιολογικοί τζιαι οι δημόσιοι χώροι), καθώς επίσης τζιαι τις κοινωνικό-οικονομικές πρακτικές τζιαι δομές (όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία τζιαι ο τουρισμός) – συγκεντρώνονταν στα χέρια των λίγων. Ήταν τζιαι είναι ακόμα μία από τις βασικές συνιστώσες των διαδικασιών πρωταρχικής συσσώρευσης του καπιταλιστικού συστήματος, άμεσα συναρτημένη με θεμελιώδη ερωτήματα για τη σχέση της φύσης με τον άνθρωπο, αλλά τζιαι για το χαρακτήρα των κοινωνικών τζιαι παραγωγικών σχέσεων. Η ιστορία των κοινών είναι μια ιστορία που διασχίζει την ιστορία της ανθρωπότητας, ενώνοντας λαούς, γεωγραφικά τζιαι χρονικά.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν εντάσσεται τζιαι η ιστορία της συρρίκνωσης τζιαι του κατατεμαχισμού της συγκεκριμένης περιοχής τα τελευταία 30 χρόνια. Ενώ οι τοπικές κοινότητες, οι οποίες είναι μέρος του αμαλγάματος των οικολογικών τζιαι κοινωνικών αγαθών τζιαι κοινών της χερσονήσου του Ακάμα τζιαι του οροπεδίου της Λαόνας, περιμένουν εδώ και τρεις δεκαετίες για το τι μέλλει γενέσθαι, μεγαλοϊδιοκτήτες γης, πολιτικοί αξιωματούχοι τζιαι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν να διαιρέσουν την κοινωνία για να προωθήσουν τα σχέδια τους. Έτσι, επιχειρείται η μετατροπή της χερσονήσου του Ακάμα (η οποία μαζί με την χερσόνησο της Καρπασίας αποτελούν τα τελευταία ανέπαφα οικοσυστήματα του νησιού) σε άλλο ένα πεδίο αναπτύξεων, με γήπεδα γκολφ, πολυτελείς επαύλεις, πολυώροφα ξενοδοχεία τζιαι ιδιωτικές μαρίνες, μετατρέποντας την άγρια φύση που θα απομείνει από την αναπτυξιακή λεηλασία σε προαύλιο των μεγαλεπήβολων σχεδιασμών τους προσιτό μόνο στους λίγους και εκλεκτούς τζιαι τις τοπικές κοινότητες σε γραφικές ατρακτιόνς των επενδυτικών τους σχεδίων.
Η ιστορία του Ακάμα χαρακτηρίζεται από τη διαρκή προσπάθεια των πολιτικών τζιαι οικονομικών ελίτ να στρέψουν τις τοπικές κοινότητες εναντίον των κοινωνικών κινημάτων. Τα τελευταία 30 χρόνια, ακτιβιστές τζιαι ακτιβίστριες έχουν στοχοποιηθεί τζιαι κατηγορηθεί από μεγαλοεπιχειρηματίες τζιαι τα τσιράκια τους (όπως ο Φωτιάδης τζιαι ο Χατζημηνάς) ως “πράκτορες των Εγγλέζων που εξυπηρετούν τα στρατιωτικά σχέδια τζιαι τα πολιτικά συμφέροντα τους για να ξαναμετατρέψουν την περιοχή σε πεδίο ασκήσεων”, αλλά τζιαι από θρησκευτικούς τζιαι πολιτικούς ταγούς (όπως ο Αρχιεπίσκοπος τζιαι ο Πιττοκοπίτης) ως “ανώμαλοι, ναρκομανείς τζιαι παλιογυναίκες που θέλουν να κάμνουν χρήση ναρκωτικών τζιαι όργια σε απόμακρες τζιαι απομονωμένες περιοχές”.
Η χερσόνησος του Ακάμα, το οροπέδιο της Λαόνας τζιαι η παραλία της Λίμνης ανήκουν σε όλες τζιαι όλους μας: σ’ εμάς τζιαι σ’ εσάς, στους αοράτους τζιαι στις σχοινιές, στις τερατσιές τζιαι στις αγριελιές, στις χελώνες τζιαι στις φώκιες, στα πουλιά τζιαι στα ψάρια, στις ντουλίπες τζιαι στα κυκλάμινα, στα φαράγγια τζιαι στα νησάκια, στα βουνά τζιαι στα δάση, στις τοπικές κοινότητες τζιαι σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Την ίδια ώρα, όμως, οι περιοχές αυτές δεν ανήκουν σε καμιά τζιαι σε κανένα από εμάς τζιαι εσάς. Είναι συλλογικά/κοινά αγαθά τζιαι γι’ αυτό θεωρούμε τις αποφάσεις της εξουσίας τζιαι τις πιέσεις του κεφαλαίου για οικειοποίηση, ιδιωτικοποίηση τζιαι εμπορευματοποίησή του Ακάμα, της Λαόνας τζιαι της Λίμνης ως κινήσεις πολέμου ενάντια στην κοινωνία.
Από τον Ακάμα τζιαι τη Λίμνη ώς την Καρπασία τζιαι τον Κορματζίτη, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τούτες τες κινήσεις πολέμου της εξουσίας τζιαι του κεφαλαίου. Αυτοοργανωνόμαστε, διεκδικούμε, κινητοποιούμαστε τζιαι αντιστεκόμαστε. Ούτε ένα τούβλο, ούτε ένα μέτρο κουγκρί, στην εποχή των developers το “δεν γνωρίζω” είναι συνενοχή.
Συσπείρωση Ατάκτων
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016