1η ΤΟΥ ΜΑΗ 1925 ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ Κ.Κ.Κ. (1925) ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ

Αναδημοσιεύουμε το Μανιφέστο του Κ.Κ.Κ. στο πλαίσιο του δικοινοτικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου (Κ.Κ.Κ.) υπήρξε το μοναδικό πολιτικό κόμμα που τάχθηκε ενάντια στο αίτημα της «Αυτοδιάθεσης – Ένωσις» και υπέρ του προτάγματος της «Αυτοκυβέρνησης – Ανεξαρτησίας», κατά την περίοδο μεταξύ 1925-1950.

1η ΤΟΥ ΜΑΗ 1925
ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ Κ.Κ.Κ. (1925)
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ

Εργάτες, χωρικοί, φτωχοί βιοπαλαιστές!
Σας σήμερα Πρωτομαγιά, πριν σαράντα χρόνια οι χιλιάδες εργάτες του Σικάγου της Αμερικής διεκδικώντας την εφαρμογή του οχτάωρου και άλλων ζωτικών αιτημάτων, ευρέθησαν αντιμέτωπες προς το στρατό και τα κανόνια των καπιταλιστών και εκατοντάδες ολόκληρες έπεφταν στους δρόμους της πόλης εκείνης πληρώνοντας με το αίμα τους και τη ζωή τους τα λίγα ψίχουλα που διεκδικούσαν από το τραπέζι των αφεντάδων τους πλουτοκρατών που οι ίδιοι μένοντας νηστικοί τους είχαν στρώσει. Και έτσι από τότε, από την Πρωτομαγιά του 1896, χύθηκε για πρώτη φορά το τίμιο εργατικό αίμα για τον αγώνα της εργατιάς. Αλλά η θυσία εκείνη δεν πήγε χαμένη και το προλεταριάτο, τα θύματα αυτά της αχόρταγης κεφαλαιοκρατίας, δεν τα ξέχασε. Σε λίγο υποχωρούσαν οι εργοδότες δεχόμενοι το οχτάωρο, μετά δε τρία χρόνια κι από όλους τους εργάτες του κόσμου η Πρωτομαγιά γιορτάζεται ως η παγκόσμια εργατική γιορτή. Από τότε κάθε χρόνο σαν σήμερα η εργατική τάξη σ’ όλο τον κόσμο αφήνοντας τη δουλειά της για 24 ώρες αφ’ενός προσφέρουν τον φόρο της τιμής στους αδικοσκοτωμένους εκείνους μάρτυράς της και αφ’ ετέρου κάμνει επίδειξη των δυνάμεών της που θα της χαρίσουν μια μελλοντική ξεσκλαβωμένη ζωή.
Κύπριοι εργάτες και χωρικοί.
Στη γωνιά αυτή της γης που βρισκόμαστε, για πρώτη φορά φέτος γιορτάζεται η μέρα αυτή από τους πρωτοπόρους του πραγματικού σας ξεσκλαβώματος, τους οργανωμένους εργάτες και χωρικούς και το Κομμουνιστικό Κόμμα που αγωνίζεται πάντα για την ευημερία και την ελευθερία σας. Το βαρύ χέρι του ξένου κατακτητή και το ναρκωτικό φαρμάκι του ντόπιου εκμεταλλευτή δεν σας αφήνουν την ψυχή και το πνεύμα ελεύθερο για να νιώσετε τον πραγματικό δρόμο του προορισμού σας και να ενώσετε από καιρό τη φωνή σας με τα αδέλφια σας τους προλετάριους των άλλων χωρών. Το πότισμα της αγνής ψυχής σας με το δηλητήριο του εθνικισμού από τους ίδιους τους εκμεταλλευτές σας, τους τοκογλύφους – μεγαλέμπορους και τα πιστά όργανά τους, τους δικηγόρους και τον κλήρο (δεσποτάδες, παπάδες κλπ.). Ήταν ο καταλληλότερος τρόπος για το κοίμισμά σας και την ευκολότερη εκ μέρους των απομίζηση κάθε οικονομικού σας χυμού. Και κανένας σας βέβαια δεν μπορεί να αρνηθεί πώς σ’ αυτό οφείλεται η σημερινή σας κατάντια.

Εργάτες! Χωρικοί!
Αφήστε τις προλήψεις, σκεφτείτε λογικά, κοιτάχτε γύρω σας τη δυστυχία που σας περιτριγυρνά, προσέξετε στα λόγια μας και στο τέλος θα δείτε πως δεν σας λέμε παρά μονάχα την αλήθεια, τη μεγάλη αλήθεια. Η δυστυχία σας και το ξεκλήρισμά σας δεν οφείλεται παρά μονάχα σε εκείνους, που ίσαμε χθες αναγνωρίζατε ως «ηγέτες» σας και που τους αφήνατε να συντελούν την καταστροφή σας με το να στάζουν στην ψυχή σας τα υπνωτικά τους: τους «πατριωτισμούς» και το «σεβασμό» για τα υποκείμενά των. Ο θόρυβός των γύρω από τη φωνή μας τη συνειδητή, σας επιβεβαιώνει τα λόγια μας. Η εκστρατεία τους εναντίον μας με συκοφαντίες, εξορκισμούς, παλληκαρισμούς και με άλλα ηθικά και ανήθικα μέσα δείχνει τους φόβους των για το ξύπνημά σας, γιατί αντίς την ταπεινή ματιά σας ξεύρουν πως θα αντικρύσουν το μέτωπό σας υπερήφανο ψηλά και με τη γροθιά σας απειλητική.
Εργάτες, Χωρικοί της Κύπρου.
Αφήστε τες προλήψεις και μην ακούτε τες συκοφαντίες των και ενώστε τη σκέψη σας με τη δική μας για να χαιρετίσουμε το παγκόσμιο προλεταριάτο που σήμερα αγωνίζεται για την απελευθέρωσή του, ποιος ξεύρει με πόσα θύματα καινούργια. Σήμερα παντού σε όλη τη γη οι οργανωμένοι εργάτες κάθε φυλής και κάθε θρησκείας είτε στα εργοστάσια δουλεύουν, είτε στα σκοτεινά υπόγεια των μεταλλείων, είτε στα βαπόρια και θαλασσοπνίγονται για ένα κομμάτι ψωμί, όλοι απεργούν για 24 ώρες, όχι για να γιορτάσουν με γλέντια και χαρές την Πρωτομαγιά, αλλά για να δείξουν τον όγκο τους στους κηφήνες εκμεταλλευτές των υπενθυμίζοντάς τους πως αργά ή γρήγορα θα τους επιβάλουν το δίκιο τους. Δεν αρνούμεθα πως η φετινή κόκκινη Πρωτομαγιά, όσο και αν βρίσκει τους εργατοαγρότες του νησιού μας σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση από απόψεως χειραφετήσεως από τις προηγούμενες χρονιές, εντούτοις δεν εφτάσαμε στο σημείο να δούμε κάθε εργάτη και χωρικό, παρατώντας το σφυρί ή τ’ αλέτρι του, να τιμήσει τους μάρτυρες των σαράντα κόκκινων Πρωτομαγιών που πέρασαν. Αλλά ο άνεμος του συνειδητού ξυπνήματος, που άρχισε να φυσά ανάμεσα στις μάζες των εργατοαγροτών, μας είναι αρκετός για να μας εγγυηθεί ένα τέτοιον παγκύπριο πρωτομαγιάτικο συναγερμό κοντά, πολύ κοντά. Και συστηματικές και ύπουλες ενέργειες των πλουτοκρατών εναντίον κάθε κινήσεως των εργατοαγροτών προς τα εμπρός, τονώνουν το ηθικό τους στον ιερό τους αγώνα. Κανένας δεν πτοείται γιατί όλοι ξεύρουν πως το ψωμί η εκμεταλλεύτρια αστική τάξη δεν το δίνει με παρακάλια σ’ εκείνους που ενώ νυκτοξημερώνονται δουλεύοντας, εντούτοις πεινάνε και πως το δίκιο του ο φτωχός εργατο-αγρότης δεν θα το καταχτήσει παρά με την πάλη και τον σκληρόν αγώνα.
Εργάτες, χωρικοί, φτωχοί βιοπαλαιστές, όσοι από εσάς νιώθετε το πόσο είσαστε θύματα του σημερινού κοινωνικού συστήματος, όσοι από εσάς νιώθετε πως τα συμφέροντά σας δεν βρίσκονται παρά σ’ αντίθεση με εκείνα των αστών και πως αδελφομένοι και ενωμένοι αναμεταξύ σας εσείς και οι φτωχοί θα μπορείτε να τα διεκδικήσετε, αφήστε τες δουλειές σας τιμώντας τα θύματα του αγώνα σας και πηγαίνετε στο μέρος που σας καλούν οι οργανώσεις σας να ενώσετε τη φωνή σας για τα δικαιώματά σας στη ζωή, που ποτέ δεν θα τ’ αποκτήσετε αν δεν τα ζητήσετε ομαδικά, αν δεν τα απαιτήσετε ενωμένοι και αδιάσπαστοι περιφρονώντας κάθε σπασμωδική αστική αντίσταση οποθενδήποτε και αν προέρχεται.
Κάτω η κεφαλαιοκρατία.
Ζήτω η εργατοαγροτική τάξη της Κύπρου.
Ζήτω το διεθνές προλεταριάτο.
Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου.

Πηγή: «Νέος Άνθρωπος», 1/5/1925