Αλληλεγγύη στο Linksunten Indymedia: Διαδικτυακή λογοκρισία ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Κύπρο, ούτε πουθενά

[english]
Τον περασμένον Μάη, η Συσπείρωση Ατάκτων εδημοσίευσεν ένα σύντομο σημείωμα για μιαν ανησυχητική εξέλιξη, όταν η αστυνομία με συνοπτικές διαδικασίες εμπλόκκαρε μιαν ακίνδυνην ιστοσελίδα για φάρσες χρησιμοποιώντας άσχετους νόμους, ώστε να αναγκάσει τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να εφαρμόσουν την απαγόρευση. Εκλείσαμεν το σημείωμα μας καλώντας τον ριζοσπαστικό τζιαι προοδευτικό κόσμο να μεν συνηθίσει τον υφέρποντα ολοκληρωτισμό απλά επειδή έρκεται σε μικρά τζιαι ευκολοχώνευτα κομμάθκια. 

Λλίους μήνες μετά στην επικαιρότητα επροέκυψεν η είδηση ότι το κράτος επεξεργάζεται νομοσχέδιο που διευρύνει τες δυνατότητες της αστυνομίας να εξαναγκάζει τους παρόχους να μπλοκκάρουν ιστοσελίδες ή/τζιαι να αφαιρούν περιεχόμενο που η αστυνομία, με την σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, θεωρεί «ρητορική μίσους». Τζαι διούν έμφαση στες «συνοπτικές διαδικασίες» τζιαι τα άμεσα αποτελέσματα. 

Τούτον σε καμιά περίπτωση έννεν καλά νέα για τα άτομα που αντιτίθουνται στες πολλά διαδεδομένες αντι-μεταναστευτικές, μισογυνικές, τζιαι αντι-κουίαρ απόψεις που εκδηλώνουνται εντός τζιαι εκτός του διαδικτύου. Οι νόμοι εν ξεριζώνουν τον φασισμό που εν βαθκιά ριζωμένος σε κάθε κράτος, τζιαι η Κύπρος έννεν εξαίρεση. Εν ενδεικτικό ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έκλεισεν επιστολή του, στην οποία υπερασπίζετουν σημείο-προς-σημείο τον αντιμεταναστευτικόν οχετό του Αρχιεπισκόπου (τον οποίο η ΚΙΣΑ επροσπάθησε να διώξει μέσα που τες πρόνοιες για την ρητορική μίσους του Ποινικού Κώδικα), γράφοντας ότι ορισμένες από τες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου είναι «πολιτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας». Έν πλάνη να περιμένεις ότι αν η αστυνομία αποχτήσει διευρυμένες δυνατότητες λογοκρισίας στο ίντερνετ, εννά τες χρησιμοποιήσει ενάντια στους ιδεολογικούς της φίλους. 

Έτσι εξουσίες εχρησιμοποιηθήκαν για να απαγορεύσουν τζιαι να χτυπήσουν προοδευτικές ιστοσελίδες,  είτε που τα κράτη κατευθείαν, είτε με τον εξαναγκασμό των εταιριών που κατέχουν την υποδομή που αποτελεί το διαδίκτυο. Μόνον στην Ευρώπη καταγράφουνται πολλά παραδείγματα, αλλά το πιο πρόσφατο της 25ης Αυγούστου εν χαρακτηριστικό: το γερμανικό κράτος αποφάσισε να μπλοκκάρει την τοπική εκδοχή του Indymedia, το Linksunten Indymedia, με τες ίδιες προφάσεις περί «ρητορικής μίσους» που ορισμένοι ελπίζαν ότι εννά εχρησιμοποιούνταν μόνον εναντίον κρουσμάτων ξενοφοβίας. Σύμφωνα με τες γερμανικές αρχές, το Indymedia «προάγει μίσος προς αντίθετες απόψεις και κυβερνητικούς αξιωματούχους». Οι «αντίθετες απόψεις» που «ισούν» οι συγγραφείς στο Indymedia εν περιπτώσεις όπως το πανευρωπαϊκό ρατσιστικό δίκτυο PEGIDA τζιαι το ακροδεξιό κόμμα AfD («Εναλλακτική για την Γερμανία»). Προφανώς όμως έννεν τζιαι τυχαίο που τούτη η κίνηση καταστολής έρκεται αμέσως μετά τες μαζικές διαδηλώσεις κατά των G20 που είχαν την σύνοδο τους στο Αμβούργο φέτος τον Ιούλη. 

Πιστεύκουμεν ότι τούτο το τελευταίο περιστατικό που μόνον του λαλεί πολλά για τους κινδύνους που δημιουργεί η εισαγωγή ενός παρόμοιου νομικού πλαισίου στην Κύπρο. Ανανεώννουμε το κάλεσμα μας στον προοδευτικό τζιαι ριζοσπαστικό χώρο της Κύπρου να σταθεί απέναντι σε προσπάθειες να διευρυνθούν οι εξουσίες των κατασταλτικών μηχανισμών τζιαι στο διαδίκτυο. Εν πολλά σημαντικό να μεν έβρουν την ευκαιρία οι ρατσιστές τζιαι οι φασίστες να προσποιηθούν ότι τους ενδιαφέρει η «ελευθερία του λόγου» με το να είναι οι μόνοι που δημόσια εναντιώνονται σε νομοθεσίες «κατά της ρητορικής μίσους». Η αντίθεση στην διαδικτυακή λογοκρισία πρέπει να έσιει αντιφασιστικό τζιαι αντιρατσιστικό πρόσημο. Ξέρουμεν καλά ότι το κράτος εν πρόκειται να είναι ποττέ αντιφά, ακόμα τζιαι αν κάποτε εν προς το συμφέρον του να προσποιηθεί ότι είναι.

Κλείουμεν το σημείωμα με μια παραδοχή: φυσικά έν σταματά κάτι το κράτος τζιαι τες εταιρίες που κατέχουν την υποδομή που το να φράσσουν προοδευτικές ιστοσελίδες, ακόμα τζιαι αν δεν έχουν το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο (εν τούτο που υπογράμμιζε τζιαι το σημείωμα μας τον περασμένον Μάη). Εν ζωτικής σημασίας για το ελευθεριακό πρόταγμα που υπηρετούμε να στηρίξουμε προσπάθειες που έχουν στόχο να δημιουργήσουν ανθεκτικά, κοινοτικά δίκτυα επικοινωνιών που ννα έχουν την προοπτική να μεν μπορούν να λογοκριθούν. 

One Comment on “Αλληλεγγύη στο Linksunten Indymedia: Διαδικτυακή λογοκρισία ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Κύπρο, ούτε πουθενά”

Comments are closed.