Η μείωση της διάρκειας της θητείας δεν μας ξεγελά — Η στρατοκρατία δεν αλλάζει, εντείνεται

Η Κυπριακή Δημοκρατία με πρόσφατη απόφασή της προχωρεί σε νέες στρατιωτικές δαπάνες και ψάχνει να προσλάβει 3000 μισθοφόρους για να ενταχθούν στην υπηρεσία του θανάτου, του μίσους και της καταστροφής προσφέροντας μισθούς και ωφελήματα που έχει καταργήσει προ πολλού για πολλούς άλλους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, το κράτος ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν λεφτά και επιβάλλει εδώ και χρόνια σημαντικές περικοπές σε ζωτικούς τομείς, όπως το περιβάλλον, η υγεία και η παιδεία.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την προστασία του περιβάλλοντος και εφαρμόζει περικοπές που αποδεικνύονται καταστροφικές για το περιβάλλον και τους ανθρώπους του τόπου. Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αργάκα και στην Σολιά που στοίχησαν την ζωή σε δύο ανθρώπους και κατέστρεψαν περίπου 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα των δασικών μας κοινών δεν ήταν απλά μια φυσική καταστροφή, αλλά το φυσικό επακόλουθο των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση. Γιατί όταν οι εργαζόμενοι (εποχιακοί και μόνιμοι) του Τμήματος Δασών διαμαρτύρονταν το 2015 για τις σημαντικές περικοπές σε υποδομή, μισθούς και προσωπικό που έγιναν, η κυβέρνηση επέλεξε, με τον συνήθη αλαζονικό της τρόπο, να περιφρονήσει τους εργαζόμενους και τις φωνές τους γιατί «οι περικοπές είναι μονόδρομος για τη σωτηρία του τόπου». Ταυτόχρονα, βέβαια, τα δάση, οι ακτές και οι δημόσιοι χώροι μας κόβονται σε φιλέτα και ξεπουλιούνται.

stratosΤην ίδια στιγμή, η ήδη παραπαίουσα δημόσια υγεία συνεχίζει να πλήττεται από τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης. Η πρόσφατη σημαντική απεργία των νοσηλευτών, παρά τους εκβιασμούς και τη λασπολογία της κυβέρνησης, πέτυχε να αναδείξει με τον πιο δυναμικό τρόπο τα χρόνια, βαθιά προβλήματα στον τομέα της υγείας: νοσοκομεία υποστελεχωμένα, σχεδόν οι μισοί λειτουργοί είναι έκτακτοι, ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα και φάρμακα, υποτίμηση της εξειδικευμένης εργασίας, επισφαλείς όροι εργασίας. Ο προϋπολογισμός, βέβαια, του 2015 παραμένει μειωμένος και προβλέπεται, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, να παραμείνει και για το 2016 στα ίδια ανεπαρκή επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ενώ “λεφτά δεν υπάρχουν” για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων σε προσωπικό, προεκλογικά λεφτά υπήρχαν για να σταλούν μερικοί από τους υπεράριθμους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές.

Και στον τομέα της παιδείας, η περίπτωση των ακαδημαϊκών σε μη οργανικές θέσεις οι οποίοι εργάζονται στα ανώτατα ιδρύματα εξυπηρετώντας πάγιες ανάγκες των πανεπιστημίων με χαμηλούς μισθούς και πολλές φορές σε ωρομίσθια βάση και την απουσία σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων, αποδεικνύει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλει η κυβέρνηση και στον τομέα της παιδείας. Όπως και στην περίπτωση της υγείας, μεγάλο ποσοστό των μαθημάτων διδάσκονται από επιστήμονες που εργάζονται με επισφαλείς όρους εργασίας, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άδεια μητρότητας, με τις αμοιβές τους να είναι πολλές φορές το ένα τέταρτο απ’ ό,τι συνάδελφοί τους με τα ίδια προσόντα αλλά με μόνιμες θέσεις εργασίας.

Screenshot_2016-07-04_15-27-46Λεφτά,βέβαια, υπάρχουν… και αυτά δίνονται προς «ενίσχυση» της (αντισυνταγματικής – να μην ξεχνιόμαστε-) Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με έκθεση που ετοίμασε η Συσπείρωση Ατάκτων το 2015 (εδώ σε PDF), οι στρατιωτικές δαπάνες για το 2013 (και επομένως χωρίς να συμπεριλαμβάνουν την αύξηση που επιφέρει η πρόσφατη απόφαση) ήταν τετραπλάσιες από τις δαπάνες για περιβαλλοντική προστασία και ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν, εφαρμόστηκαν περικοπές ύψους 163 εκατομμυρίων στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Φυσικά, ενώ αυξήθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες συνολικά, το ίδιο διάστημα μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες για προσωπικό. Συνεπώς σήμερα, και η μείωση της στρατιωτικής θητείας, και η πρόσληψη μισθοφόρων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια δικαιολόγησης της απόφασης για αύξηση των εξοπλισμών (και -φυσικά- των “προμηθειών” που συνεπάγονται).

Επισημαίνουμε,τέλος, πως η απόφαση για μερική μετατροπή της Ε.Φ. σε μισθοφορικό στρατό και οι υποσχέσεις για “επιτυχημένες” επαγγελματικές καριέρες στο στρατό πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού. Αν κρίνουμε, βέβαια, από τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με την βοήθεια που προσφέρθηκε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα για κατάσβεση των πυρκαγιών, καταλαβαίνουμε, δυστυχώς, τις προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης και τους λόγους που συνεχίζει να επενδύει στη στρατιωτική βιομηχανία…

 

Η μείωση της διάρκειας της θητείας δεν μας ξεγελά.

Ούτε μια μέρα στο στρατό – Αποστρατικοποίηση τώρα