“Είμαστε εδώ, μέρες 34”

(Φωτό: http://kisa.org.cy/refugees-dynamically-claim-their-right-to-citizenship/)

Έτσι έγραφεν η πινακίδα κάτω που τις δκυό κυπριακές σημαίες μπροστά που τες τέντες των ατόμων που προσπαθούν να βρουν δικαιοσύνη απέναντι που την Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία. Τι ζητούν; Κυπριακή υπηκοότητα για τζείνους τζαι τις οικογένειες τους (όσοι έχουν), την οποία έχουν δικαίωμα να αιτηθούν ύστερα που 5 χρόνια διαμονής στη χώρα. Δώδεκα πρόσφυγες που το Ιράκ, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία τζαι το Αφγανιστάν, μετά που παραπάνω που 10 χρόνια διαμονής τους στην Κύπρο απαιτούν το χαρτί που θα τους επιτρέψει να ζήσουν (όσο γίνεται) σαν άνθρωποι. Κάποιοι έχουν το καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα, ενώ οι πιο πολλοί καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. Ούλλοι τους ζουν ούλλα τούτα τα χρόνια με προσωρινό αντί μόνιμο καθεστώς προστασίας τζαι διαμονής.

“Εν τζαι κόφτει με εμένα”, λαλεί μας ένας, “εγιώ θέλω το για τα μωρά μου”. Εάν υπολογίσουμεν τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών που θα πιάσουν υπηκοότητα αν τους δοθεί, μιλούμεν για 28 άτομα.

Ούλλοι όσοι κατασκηνώνουν απέναντι που τη βουλή εκάμαν αίτηση για υπηκοότητα τζαι περιμένουν για απάντηση δαμέ τζαι 6 μήνες εώς τρία χρόνια. Μόνο ένα άτομο εκαλέστηκε 2 φορές σε συνέντευξη πριν σχεδόν 6 μήνες χωρίς να ‘χει ακούσει τίποτε που τότε. Οι υπόλοιποι εν έλαβαν καμιάν απάντηση. Τούτον εν ένα άλλο που τα παράπονά τους, εν υπάρχει σταθερή διαδικασία. Ζητούν που την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεών τους.

“Οι πλούσιοι οι κινέζοι που έρκουνται πιάνουν αμέσως υπηκοότητα όμως” είπαν μας, “η υπηκοότητα τους τζείνους εν τα λεφτά”.

Αν τζαι βρίσκουνται σε πολυσύχναστο δρόμο, πολλά λλίος κόσμος επήεν να τους μιλήσει τζαι να ακούσει τι ζητούν. Επήεν μια ηλικιωμένη τζαι είπεν τους να παν πίσω στη χώρα τους, είπαν μας, τζαι ότι εν τους χωρεί ούλλους δαμέ. Πάει κάθε μέρα όμως ένας κύριος τζαι γεμώνει τους το ταγκούιν τους με νερό, τζαι σήμερα επήεν μια κυρία Μαρωνίτισσα τζαι επήρεν τους ψωμί.

Έννεν η πρώτη φορά που άνθρωποι, που υποτίθεται φιλοξενούνται τζαι βρίσκουν προστασία στην Κύπρο, εξαναγκάζουνται να απαιτήσουν με τούτο τον τρόπο τζίνα που δικαιούνται. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης να εξετάσει τις αιτήσεις τους τζαι να αποφασίσει θετικά στα αιτήματά τους έν οφείλεται στη γραφειοκρατία ή στο φόρτο εργασίας, αλλά στον ρατσισμό τζαι την ξενοφοβία που καθορίζουν κυβερνητικές πολιτικές τζαι πρακτικές, τζαι που τόσο συχνά λειτουργούν υπεράνω που (τζαι ακυρώνουν) τες συμβάσεις που η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία υπόγραψε.

Υ.Γ. Καθώς εκαθούμασταν τζιαμέ με τους πρόσφυγες, άνοιξεν το κατζιέλλι του πάρκινγκ της βουλής τζαι φκαίνει ένα γυαλιστερόν αυτοκίνητο με τον Χρίστο Χρίστου τζαι τον Λίνο Παπαγιάννη, βουλευτές του νεοναζιστικού ΕΛΑΜ. Έτσι για να μεν έχουμε αμφιβολίες για το τι είδους δημοκρατία έχου(με)ν απέναντί τους(μας).