Κομμάτιν κομμάτιν εννά ρίψουμεν το τείχος

[english] [türkçe]

Στις 23 Απριλίου 2003, 14 χρόνια πριν, άνοιξε το πρώτο οδόφραγμα στην περιοχή του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία. Η διάνοιξη του οδοφράγματος κατέρριψε τη ρητορική των εθνικιστών και των δύο πλευρών πως δήθεν η επαφή Τ/κ και Ε/κ όχι μόνο δεν είναι δυνατή, αλλά απειλεί κιόλας την ύπαρξη και επιβίωσή τους στο νησί. Η 23η Απριλίου 2003 αποτελεί, για όλους εμάς που αγωνιζόμαστε για μια επανενωμένη Κύπρο, τομή στη σύγχρονη ιστορίας του τόπου: ο εθνικισμός δέχεται το πρώτο του σημαντικό κτύπημα μετά τον πόλεμο του 1974, η διχοτόμηση υπονομεύεται – τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα- και ενδυναμώνεται το όραμα της επανένωσης, η οποία δεν αποτελεί πλέον θεωρητικό στόχο, αλλά χειροπιαστή καθημερινή διαδικασία μέσω του βιώματος της συνύπαρξης και της συνεργασίας των ανθρώπων.

Από τότε μέχρι σήμερα άνοιξαν άλλα έξι οδοφράγματα, ενώ έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό από τον Μουσταφά Ακκιντζί και τον Νίκο Αναστασιάδη η διάνοιξη ακόμα δύο, στη Λεύκα και στη Δερύνεια. Αν και έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό τα απαραίτητα έργα που χρειάζονται στις συγκεκριμένες περιοχές, εντούτοις φαίνεται πως λείπει η πολιτική βούληση και η πραγματική διάθεση να εφαρμοστούν ουσιαστικά «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Εμείς, θεωρούμε μεν απαραίτητη τη λήψη «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», αλλά δεν είμαστε διαθετειμένοι/ες να αναμένουμε απλώς από τους ηγέτες να το κάνουν.Θα αγωνιστούμε για τα ζητήματα αυτά ένα προς ένα μιας και ο στόχος της “συνολικής διευθέτησης” του κυπριακού προβλήματος παραμένει δύσκολο να επιτευχθεί.

Ταυτόχρονα, ολόψυχα, εντατικοποιούμε τις δράσεις μας και μέσα από αυτές κάνουμε πράξεις που οικοδομούν την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Γιατί για εμάς η επανένωση της Κύπρου αποτελεί μια συνεχή διαδικασία, μέσα από την οποία θα ηττηθούν οι εθνικισμοί, θα ανατραπεί η εμπεδωμένη -πλέον -λογική του διαχωρισμού και θα οικοδομηθεί η συνείδηση μιας ολικής Κύπρου.

Antifa λευkoşa, Dayanışma, Συσπείρωση Ατάκτων

2 Comments on “Κομμάτιν κομμάτιν εννά ρίψουμεν το τείχος”

Comments are closed.