Παρέμβαση στο PRIDE: Διεκδικούμεν φωνή, οργανωνούμαστεν, έν τους παρακαλούμεν

[english]

Στες 28 του Μάη, απαντώντας στο κάλεσμα της Queer Cyprus Association, που δραστηριοποιείται στον βορρά, εσυμμετάσχαμεν στην “Πορεία Υπερηφάνειας” που εδιοργάνωσεν η accept ΛΟΑΤ Κύπρου στον νότο. Το κάλεσμαν της QCA άλλωστε εκφράζει μας τζι εμάς:

[…] Πολλά άτομα βιώνουν διακρίσεις και παραβίαση του βασικού δικαιώματος στη ζωή λόγω του καπιταλιστικού και πατριαρχικού συστήματος, όπως και της ομοφοβίας, αμφιφοβίας και τρανσφοβίας, που επικρατεί τόσο στο νησί μας και σε διάφορες περιοχές στον κόσμο. Όπως όλα τα άτομα της κοινωνίας που ζουν στο νησί, εμείς οι Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Ίντερσεξ (ΛΟΑΤI), επηρεαζόμαστε αρνητικά από τη διαίρεση του νησιού μας, από το γεγονός ότι υπάρχουν 6 διαφορετικοί στρατοί και η διαδικασία λύσης δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και τόσα πολλά χρόνια.Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό, ως άνθρωποι από το βορρά, την δύση, την ανατολή, τον νότο της Κύπρου, όλοι/όλες και όλα τα άτομα που αιθάνομαστε ότι ανήκουμε στο νησί, να έρθουμε μαζί και να αγωνιστούμε ενάντια σε γεωγραφικές και νοητικές διαιρέσεις, να τονίσουμε ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν είναι μόνο μια συμφωνία στο χαρτί και, πάνω απ’όλα, ότι μπορούμε να μιλούμε για μια πραγματική ειρήνη, μόνο μετά που η ομοφοβία, η αμφιφοβία και η τρανσφοβία πάψουν να υπάρχουν, όταν θα ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου κανένα άτομο δεν θα βιώνει διακρίσεις και θα μπορούμε να συνυπάρχουμε μέσα από τις διαφορετικότητές μας.

Η πραγματική ειρήνη βρίσκεται μέσα στα δικά μας χέρια και δεν θα επιτευχθεί πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά στους δρόμους, από εμάς. […]

Η συμμετοχή μας ήταν μια συνέχεια των κοινών μας αγώνων τζιαι πάνω στα θέματα της σεξουαλικής τζιαι έμφυλης απελευθέρωσης, αγώνες ενάντια στην πατριαρχία τζιαι την ετεροκανονικότητα που κάμνουμεν αψηφώντας την πράσινην γραμμή, είτε συμμετέχοντας στην «Οργανωτική Επιτροπή της 17ης Μαίου», που φέτος επραγματοποίησε την «Πορεία Ενάντια στην Ομοφοβία, Αμφιφοβία, τζιαι Τρανσφοβία» στις 13 του Μάη, είτε στην συνδιοργάνωση του Queer Street Party, είτε μέσα που το ετήσιο μας φεμινιστικό/κουίαρ φεστιβάλ «Φύλα τζιαι Εξουσία» τζιαι εκδηλώσεων όπως το “Beyond Gay: The Politics of Pride”, τζιαι μέσω των παρεμβάσεων μας ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού που εν διάχυτη στην κυπριακήν κοινωνία νότια τζιαι βόρεια των εθνικιστικών διαχωρισμών.

Είμαστουν τζιαμαί για να στηρίξουμε την διεκδίκηση των τουρκοκύπριων ΛΟΑΤ τζιαι κουίαρ συντρόφων/ισσων μας να αντιμετωπίζουνται ισότιμα ως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Κύπρου, τζιαι όι ως διακοσμητικά στοιχεία τζιαι φτωσιοί συγγενείς, όπως εν η αίσθηση που ως τωρά τους αφήννει η στάση της accept.

Θυμίζουμεν εν η accept που τους απέκλεισε που την συνδιοργάνωση του πρώτου PRIDE με την δικαιολογία ότι η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων σε τόσον εμφανές επίπεδον εννά ήταν “πολλά πολιτική” τζιαι εννά επροκάλεν εντάσεις με τους πολιτικούς εταίρους της ACCEPT, στους οποίους εναποθέτει τις ελπίδες της για δημιουργία νομοθεσιών που αφορούν μερίδα των ΛΟΑΤΚΙ+. Εν η ίδια οργάνωση που πιο μετά εννά έκαμνεν εκδηλώσεις για τους τουρκοκύπριους ΛΟΑΤΚΙ+ δίχως τζιείνους (μια στάση που κρατούν απέναντι σε διαφορα μέρη της κοινότητας (όπως είναι για παράδειγμα τα αμφισεξουαλικά και gender-queer άτομα) τα οποία βλέπουν σαν διακοσμητικά στοιχεία, μέσα στο “ΛΟΑΤ” ακρωνύμιο). Τζιαι εν η ίδια οργάνωση που φέτος έβαλεν στην σκηνή την αντιπρόσωπο της τουρκοκυπριακής οργάνωσης να σταθεί ανάμεσα σε θκυο εθνικιστές πολιτικούς που προωθούν την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, τζιαι τούτα υπό την αιγίδα του ΠτΔ. Τζιαι εν η ίδια οργάνωση που απέκλεισεν συντρόφισσα μας που το να φκει στην σκηνή ως διερμηνέας της Queer Cyprus Association λόγω της δράσης της απέναντι στην επιχείρηση ροζ ξεπλύμματος της accept.

Πέραν τούτου, για εμάς η παρουσία μας στην εκδήλωση της accept έσιει νόημαν μόνον ως πράξη αντίστασης ενάντια στο ξεπούλημαν των ταυτοτήτων μας στο πολιτικόν τζιαι καπιταλιστικόν παζάρι, με την accept να έσιει αναλάβει τον ρόλον του αποκλειστικού διανομέα. Πρόκειται για έναν PRIDE που εξεκίνησε την πρώτη χρονιά με χορηγούς τα κράτη του Ισραήλ τζιαι των ΗΠΑ, θκυο υπερεθνικιστικών στρατιωτικών κρατών που ρημάζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τζιαι της ευρύττερης γεωγραφίας μας. Πρόκειται για έναν PRIDE με χορηγούς ιδιωτικές επιχειρήσεις, τζιαι που κάθε δράση μέσα στα πλαίσια του γίνεται με καθαρά εμπορικούς σκοπούς (αξίζει να θκιαβαστεί το έγγραφο της accept που θέτει το πλαίσιο για την οργάνωσην ανεξάρτητων εκδηλώσεων στα πλαίσια της Εφτομάδας Υπερηφάνειας – πρόκειται για έναν κείμενο που αρμόζει σε εταιρία που νοικιάζει το franchise της τζιαι όι σε έναν —υποτίθεται— κίνημα προάσπισης δικαιωμάτων).

Αντιπαραθέτουμεν στο εμπορικό φεστιβάλ της accept, την κινηματικήν δομή της «Οργανωτικής Επιτροπής της 17ης Μαίου», στην οποία συμμετέχουν εργατικά συνδικάτα, πολιτικές ομάδες, οργανώσεις εκπαιδευτικών τζιαι φοιτητών, φεμινισικές πρωτοβουλίες, τζιαι πολιτιστικοί σύλλογοι. Σε μιαν ισότιμη τζιαι αμεσοδημοκρατική βάση, οργανώνοντας εκδηλώσεις με συναίνεση τζιαι σεβασμό στην πολιτική αυτονομία, χωρίς χορηγούς τζιαι εισητήρια εισόδου.

Τα ΛΟΑΤΙ τζιαι κουίαρ άτομα του αναρχικού τζιαι του αντικαπιταλιστικού χώρου, τζιαι οι cis τζιαι στρέιτ σύντροφοι/ισσες τζιαι συνεργοί στες διεκδικήσεις μας, έν έχουμεν κοινά συμφέροντα με όσους περιμένουν υπομονετικά στην σειρά για να ενσωματωθούν στο καπιταλιστικό τζιαι ετεροκανονικό σύστημαν τζιαι να αποκτήσουν αντιπροσώπευση στην κρατική τζιαι μιλιταριστική δομή (λαλεί τα καλά τζιαι η antifa λευkoşa, έν χρειάζεται επανάληψη).

Έν ζήτουμεν συγγνώμη που διεκδικούμεν λόγον τζιαι χώρο, τζιαι που στεκούμαστεν απέναντι στους αυτόκλητους τάχα “αντιπροσώπους” μας, τζιαι τους “υψηλούς” προσκεκλημένους τους.

Μιλούμεν για τους εαυτούς μας τζιαι τες εαυτές μας, οργανωνούμαστεν, τζιαι έν παρακαλούμεν το κράτος για τίποτε.

Συσπείρωση Ατάκτων
Δευτέρα 29/05/2017

One Comment on “Παρέμβαση στο PRIDE: Διεκδικούμεν φωνή, οργανωνούμαστεν, έν τους παρακαλούμεν”

Comments are closed.