Ενημερώσεις από Συσπείρωση Ατάκτων και Kaymakκιν πέρα από το Facebook

Ενημερώσεις για τα νέα της Συσπείρωσης Ατάκτων και του Κοινωνικού Χώρου Kaymakκιν χωρίς την διαμεσολάβηση εμπορικών ιστοσελίδων

Η Συσπείρωση Ατάκτων και ο Κοινωνικός Χώρος Kaymakκιν έχουν παρουσία στην ανελεύθερη εμπορική πλατφόρμα του Facebook αφού αποτελεί την πρώτη επιλογή για την ενημέρωση τεράστιας μερίδας της κοινωνίας στην οποία δρούμε. Ωστόσο το Facebook περιορίζει την διάδοση των αναρτήσεων ζητώντας μας να πληρώσουμε διαφημιστικές ταρίφες ώστε να μας αφήσουν να πλησιάσουμε τα άτομα που έχουν ακολουθήσει τις σελίδες μας.
Screenshot_2016-05-12_17-23-06
Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι είναι προβληματικό να δίνουμε έμφαση στην επικοινωνία μέσω ανελεύθερων εμπορικών πλατφορμών που ιδιωτικοποιούν την ανθρώπινη κοινωνικοποίηση και διευκολύνουν την μαζική παρακολούθηση (βλ. Εντροπία #1, #2).

Για αυτούς τους λόγους διατηρούμε τις δικές μας αυτοδιαχειριζόμενες ιστοσελίδες, στις οποίες δημοσιεύονται όλες οι ανακοινώσεις, αναλύσεις και καλέσματα της Συσπείρωσης Ατάκτων, καθώς και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Κοινωνικού Χώρου Kaymakκιν.
https://syspirosiatakton.org/
http://kaymakkin.org/

Στην συνέχεια παρουσιάζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να λαμβάνετε άμεσες ειδοποιήσεις για κάθε νέα προσθήκη στις ιστοσελίδες μας χωρίς την διαμεσολάβηση και το φιλτράρισμα που επιβάλλουν οι εμπορικές πλατφόρμες.

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Kaymakκιν μέσω email

Μπορείτε να λαμβάνετε κάθε σαββατοκύριακο την λίστα εκδηλώσεων του Kaymakκιν για την ερχόμενη βδομάδα με την εγγραφή σας το newsletter. Η διαδικασία είναι η εξής:

1. Ανοίξτε την σελίδα http://kaymakkin.org/

2. Στην κορυφή της σελίδας, στο πεδίο Email γράφετε την διεύθυνση email σας και πατάτε Join (συμμετοχή).

kaymlett

Ενημερώσεις για νέες δημοσιεύσεις της Συσπείρωσης Ατάκτων μέσω ροών RSS/Atom

Τα ελεύθερα πρότυπα RSS και Atom δημιουργήθηκαν για να μας επιτρέψουν να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για νέες αναρτήσεις σε ιστοσελίδες που μας ενδιαφέρουν χωρίς να πρέπει να τις επισκεπτόμαστε καθημερινά και να ελέγχουμε μόνοι μας αν υπάρχει κάτι νέο.

Αρκετές σελίδες προσφέρουν αυτές τις ροές αλλά συχνά δεν προωθούνται, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να μην γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Η χρήση του Facebook για αυτό τον ίδιο σκοπό αν και δυστυχώς είναι ο κανόνας, είναι στην πράξη μη-λύση, αφού το Facebook αποκρύπτει ένα ποσοστό των ενημερώσεων και ελέγχει αυστηρά την απόσταση διάδοσης ώστε να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του.

Η ιστοσελίδα https://syspirosiatakton.org/ προσφέρει ροές RSS/Atom και ακολουθούν οδηγίες χρήσης για διάφορες πλατφόρμες, όπως τις ανελεύθερες Windows και Apple OS X, και τις ελεύθερες GNU/Linux και *BSD.

Ενημερώσεις μέσω του QuiteRSS

Μια λύση διαθέσιμη και για τις τέσσερις οικογένειες λειτουργικών συστημάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι το ελεύθερο λογισμό QuiteRSS. Η διαδικασία χρήσης του είναι η ακόλουθη:

1. α) Χρήστες Windows και Apple OS X: κατεβάστε και εγκαταστήστε την κατάλληλη έκδοση για την πλατφόρμα σας από την επίσημη του σελίδα https://quiterss.org/en/download

β) Χρήστες διανομών GNU/Linux και *BSD: Χρησιμοποιείστε το Κέντρο Λογισμικού (Software Center) ή τον Διαχειριστή Πακέτων Λογισμικού (Software Package Manager) της διανομής σας για να τον εγκαταστήσετε – δεν χρειάζεται να κατεβάσετε κάτι από την ιστοσελίδα του προγράμματος. Το πακέτο συνήθως ονομάζεται ‘quiterss’.

2. Από την αρχική οθόνη του προγράμματος, επιλέξτε την προσθήκη νέας ροής (κουμπί “+”)

qtrss1

3. Στο παράθυρο προσθήκης νέας ροής, αντιγράψτε την διεύθυνση της ιστοσελίδας της Συσπείρωσης (https://syspirosiatakton.org/) και μετά πατήστε Finish.

qtrss2

Αυτόματα το QuiteRSS θα κατεβάσει την λίστα των πιο πρόσφατων δημοσιεύσεων και θα μπορείτε να τις διαβάσετε πατώντας στον τίτλο της κάθε μιας.

qtrss3

Μπορείτε, ακολουθώντας τα ίδια βήματα, να προσθέσετε πολλές άλλες ιστοσελίδες που θέλετε να παρακολουθήσετε, αν αυτές προσφέρουν ροές RSS/Atom, όπως για παράδειγμα αυτή του πανευρωπαϊκού αντικαπιταλιστικού δικτύου Beyond Europe (https://beyondeurope.net/), στο οποίο η Συσπείρωση Ατάκτων συμμετέχει.

qtrss4

Στην κύρια οθόνη του προγράμματος, πατώντας το πλήκτρο λειτουργίας F8 στο πληκτρολόγιο, αποκτάτε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του προγράμματος, όπου μεταξύ άλλων μπορείτε να επιλέξετε την συχνότητα με την οποία το QuiteRSS θα ενημερώνει την λίστα νέων δημοσιεύσεων (μια καλή επιλογή είναι κάθε 6 ώρες), καθώς και αν θα ξεκινά αυτόματα με το που ανοίγετε τον υπολογιστή (θα εμφανίζει το εικονίδιο του στην γραμμή κατάστασης -taskbar- του λειτουργικού σας συστήματος).

Εναλλακτικά προγράμματα με τον ίδιο τρόπο χρήσης

Για Windows, Apple OS X: RSSOwl (http://www.rssowl.org/)

Για GNU/Linux και *BSD: Liferea (http://lzone.de/liferea/) — όνομα πακέτου λογισμικού: ‘liferea’


Όλα τα προγράμματα RSS/Atom που παρουσιάστηκαν στον οδηγό είναι ελεύθερο λογισμικό σύμφωνα με τον ορισμό του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation, fsf.org). Τα λειτουργικά συστήματα Windows και Apple OS X, παρότι δημοφιλή, αποτελούν ανελεύθερο και μυστικά υλοποιημένο λογισμικό που δεν σέβεται την αυτονομία των χρηστών του. Η αναφορά τους στον οδηγό αποτελεί απλά αναγνώριση της ευρείας χρήσης τους αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τα συνιστούμε. Μια ελεύθερη κοινωνία χρειάζεται και ελεύθερο λογισμικό.